Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FT: Venetien gjorde mycket rätt i början av coronaepidemin - har lyckats hålla dödssiffrorna i schack

Från 2020
Uppdaterad 05.04.2020 16:46.
Terveydenhuollon työntekijä valmistelee koronatestejä Roomassa Italiassa 3. huhtikuuta 2020.
Bildtext Hälsovårdsanställd bereder coronatester i Rom.
Bild: AOP

De italienska regionerna Lombardiet och Venetien uppvisar stora skillnader i antalet döda och smittade i coronavirussjukdomen Covid-19. Tidningen Financial Times påpekar i sin analys att regionerna har agerat på diametralt olika sätt i krisen.

I Lombardiet är coronadödligheten hela 17,6 procent medan dödligheten i närliggande Venetien ligger på 5,6 procent.

Lombardiet, med sina 10 miljoner invånare, står för nästan 57 procent av samtliga nästan 16 000 coronadödsfall i Italien. Venetien å sin sida, med sina 5 miljoner invånare, har registrerat "bara" 607 dödsfall.

Militären har varit tvungen att transportera avlidna från Bergamo till andra städer i norra Italien eftersom både bårhusen och begravningsplatserna i staden är överfulla.
Bildtext Försvaret hjälper till med transport av döda i Lombardiet

Venetien testade också symptomfria

Virologer förklarar skillnaden i dödlighet med att Venetien snabbt införde massiva testningar av sina - också symptomfria - invånare, samtidigt som ett omfattande arbete med spårning av smittkedjor sattes igång.

Venetiens guvernör, Luca Zaia, var den första regionala ledaren i Italien som beordrade bland annat drive-in-testning, där personer kunde testas genom bilfönstret.

Det här gjorde Venetien i strid med Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation - WHO hade rekommenderat att bara personer med symptom skulle testas.

Sjukhusen veritabla smitthärdar

Men tester och smittspårning är inte hela förklaringen till Venetiens lägre siffror. En annan, betydande orsak är att patienter med corona inte har tagits in på sjukhus i lika hög grad som i Lombardiet.

Då coronaepidemin bröt ut togs 65 procent av de insjuknade i Lombardiet in på sjukhus, medan man i grannregionen Venetien bara gav 20 procent av de insjuknade sjukhusvård.

Ju fler patienter som vårdas på sjukhus desto fler coronafall får vi

De vårdades hemma trots att de var ganska illa däran, och det var avgörande för hur stor spridning viruset fick, säger Giorgio Palu, en Europas ledande virologer till Financial Times.

- Ju fler patienter som vårdas på sjukhus desto fler coronafall får vi, säger Palu. Till en början tog ingen riktigt hand om testandet av läkare och skötare, så de tog viruset med sig hem.

Just nu vet vi att över 60 läkare och sjukskötare har dött av coronaviruset i Italien - de flesta av dem i Lombardiet.

En grupp läkare vid sjukhuset Papa Giovanni XXIII i Bergamo varnade förra månaden för att själva sjukhuset hade blivit den värsta smittokällan för Covid-19 och uppmanade patienter att hålla sig därifrån.

Diskussion om artikeln