Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: President Putin vill bara agera domare när coronaviruset ska stoppas

Från 2020
Grafik. Till vänster syns Vladimir Putin och till höger journalisten Anders Mård.
Bildtext Anders Mård analyserar läget i Ryssland.
Bild: EPA / Yle

Det ryska folket har svårt att förstå varför president Putin nöjer sig med en så liten roll i kampen mot coronaviruset, skriver Svenska Yles medarbetare i Ryssland Anders Mård i en analys.

Till vem ska det ryska folket egentligen vända sig för att få svar på sina frågor om den pågående coronakrisen?

Många medier gör sitt bästa. Men journalisterna har som alltid i det här landet svårt att gräva fram väsentlig information eftersom tjänstemännen pantar på den. Det ryska folket litar dessutom inte på ''den tredje statsmakten''. Istället blir det att läsa skvaller på sociala medier.

Landets folkhälsomyndighet håller inga dagliga presskonferenser. Inte heller regeringen. Premiärminister Michail Misjustin har huvudansvaret för landets kamp mot coronaviruset. Han svarar inte på några frågor. Istället direktsänder teven de möten han håller med diverse aktörer.

Borgmästare Sergej Sobjanin leder arbetet i Moskva där 70 procent av fallen finns. Det är han som i praktiken prövar olika åtgärder som det övriga landet sedan vid behov följer. Sobjanin trivs i rampljuset. Så pass mycket att presidentens administration börjat bromsa honom.

På tal om presidenten. Många undrar varför han själv är så frånvarande. När Ryssland nu upplever sin värsta kris sen han tog över landet för två decennier sen har Putin plötsligt valt att retirera och hålla låg profil.

Råder det alltså maktvakuum och kaos bland myndigheterna? Nej. Men snart kan landet vara där.

Fråga inte presidenten

I torsdags höll president Putin ett tal till nationen där han meddelade att på grund av hotet från coronaviruset fortsätter den landsomfattande semestern hela april.

Presidentens försynta retorik förvånade. Han använde ord som ''icke-arbetsvecka''. I praktiken krävde han att folk ska sitta hemma. Men han sa det aldrig.

Vad han istället har sagt rakt ut är att det är regeringen som bär allt ansvar för kampen mot coronaviruset. Inte presidenten. En regering som leds av en tjänsteman från skattemyndigheten som suttit på sin post lite längre än två månader.

Man blir minst sagt förvånad över presidentens nya linje.
Just nu sitter Putin i hemkarantän i sitt residens utanför Moskva efter att ha skakat hand med en läkare som följande dag testade positivt för corona. Egentligen har smittorisken inget med saken att göra. Inte ännu åtminstone eftersom Kreml intygar att presidenten mår bra.

Det viktiga är att snacket redan går. Det har talats om att presidenten är en dålig ''krismanager''. Han berättar ogärna dåliga nyheter till folket. Det hör liksom inte till hans image.

Putin är inte den som tänker införa ett undantagstillstånd i landet på grund av viruset. Därför stiftades också en ny lag som ger regeringen samma befogenheter. Av den enkla orsaken att det kan påverka hans folkliga stöd negativt.

Och Putin har verkligen inte råd att tappa i popularitet just den här våren.

Mycket hänger ihop med den nya konstitutionen som presidenten i rekordfart skrev om och som han vill att folket ska godkänna. Den nya konstitutionen är livsviktig för Kreml eftersom den ger Putin rätt att på nytt ställa upp i presidentvalet om fyra år.

Alltså. Låt regeringen ta de värsta stötarna medan presidenten agerar domare. En domare som bara ibland springer ut på planen för att dela ut ett gult kort eller en hörna.

Riskerna är dock stora.

Landets guvernörer fick chockbesked

Presidenten utsätter nu sitt eget system för ett stresstest i ett läge där det redan är maximalt ansträngt.

I sitt tal i torsdags meddelade Putin att regionerna själva får bestämma vilka åtgärder som ska vidtas för att stoppa spridningen av viruset. I dagens Ryssland är det här ett revolutionerande budskap. Hittills har allt, absolut allt, styrts från huvudstaden Moskva.

Nu plötsligt ska guvernörerna ute i regionerna börja agera självständigt. Kommer det att lyckas? Guvernörerna sitter alla på sin post tack vare sin lojalitet gentemot presidenten. Kompetens har hittills inte varit det främsta argumentet. Risken är därför stor att många viktiga beslut kommer att stranda i diverse nya arbetsgrupper.

Ett annat problem är att guvernörerna inte har den pondus som behövs. Folk litar helt enkelt inte på sina lokala ledare.
Putin spelar alltså ett högt spel när han nu lättar på tyglarna för sina undersåtar. Det finns även stor risk att det uppstår nya sprickor i den maktelit som hittills påstått sig vara så lojal gentemot Kreml.

Särskilt det ryska folket har nog svårt att förstå Putins val att dra sig tillbaka. Folket är vant vid att se honom varje dag i medierna. Och bilden är klar: en handlingskraftig ledare som personligen löser alla utmaningar landet möter. Ifall ledaren inte längre visar sig, hur ska då landet vinna kriget mot coronaviruset?

Pappa betalar – kanske

En annan samhällsgrupp som nu håller andan är landets företagare.
I torsdagens tal lovade presidenten att alla arbetstagare har rätt till lön i april trots att de är lediga.

Staten kan ösa medel ur sin välfärdsfond för att betala ut löner till alla offentligt anställda. Men hur privata företag ska lösa problemet är det ingen som vet.

I praktiken är det många arbetstagare som inte får nån lön i april. Av den enkla orsaken att arbetsgivaren helt enkelt inte har några pengar. Att ge sparken är ett alternativ som få företagare använder i det här läget. Risken är nämligen stor att åklagarämbetet knackar på dörren nästa dag. Allt för att hålla de officiella arbetslöshetssiffrorna nere.

Istället har arbetsgivare och –tagare för vana att komma fram till diverse kompromisser. Man kan minska på lönen, eller gå ner i antalet arbetstimmar. Ett annat alternativ är att ''övertala'' arbetstagaren att själv säga upp sig, eller gå med på att ingen lön betalas ut i april.

Nån kanske undrar om det inte finns några fackförbund i Ryssland. Svar: nej. Eller åtminstone inte några med reell makt.

I vilket fall som helst kommer också Rysslands ekonomi att slungas in i en djup recession på grund av coronakrisen.

Analytikerna tvistar om hur djupt landets BNP kommer att falla. Några tror på minus fem procent, andra menar minus tio. Flera miljoner kommer att förlora sina jobb och företag. I dag är arbetslöshetsgraden fem procent. Många tror att den siffran stiger till 15 procent före årets slut.

Dagens kris bådar förstås inte gott för alla de hundratals finländska företag som gör affärer i Ryssland. De senaste åren har flera stora finländska bolag retirerat från Ryssland. Listan blir med all sannolikhet längre i år.