Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NBA överväger att ställa in, NHL utreder spel i augusti – och frågar man president Trump borde serierna köra igång senast då

Från 2020
Donald Trump poserar med en St. Louis Blues-tröja.
Bildtext Donald Trump poserar med en St. Louis Blues-tröja i samband med att laget besökte Vita huset efter Stanley Cup-segern i fjol.
Bild: Michael Reynolds / EPA-EFE / All Over Press

All sport har stått stilla i Nordamerika sedan mitten av mars. Ett bekräftat fall av covid-19 i NBA fick också NHL att sätta paus för spel och ingen vet fortsättningsvis om och när säsongerna kan köra igång igen. Yle Sporten sammanfattar här de senaste uppgifterna.

Det har nästan gått en månad sedan NBA blev den första nordamerikanska proffsligan att trycka på pausknappen. En spelare hade drabbats av coronaviruset – och flera smittade dök snabbt upp.

NHL – där lagen i stor utsträckning använder samma arenor som basketlagen – följde snabbt deras exempel.

Sedan dess har den stora frågan varit om och när serierna kan köra igång igen. Det finns fortfarande inga svar.

Både NBA och NHL har ändå utrett de flesta alternativen. Rapporter i nordamerikansk media har talat om turneringar i Kina eller Las Vegas för NBA:s del, medan NHL bett lagen reservera sina arenor hela sommaren.

The Athletic rapporterade för en dryg vecka sedan (bakom betalmur) att NHL nu till och med utreder om ligan kunde köra igång igen först i augusti. Allt före det känns nämligen utopistiskt.

– Men åtminstone gav IOK:s beslut att skjuta upp OS ligan lite mer möjligheter, skriver sajtens NHL-insider Pierre Lebrun.

Mötet med Trump gav inga definitiva besked

På lördagskvällen finsk tid höll USA:s president Donald Trump ett telefonmöte med kommissionärerna från samtliga proffsligor i landet.

Vad som stod på agendan har inte bekräftats av Vita huset – men enligt ESPN, vars ansedda reportrar Adam Schefter och Adrian Wojnarowski hänvisar till insatta källor, ska det viktigaste budskapet ha varit att ”få tillbaka fansen till läktarna”.

Bland annat ska Trump ha vädjat till ligorna om att köra igång säsongerna igen genast då det är möjligt. Trumps officiella ståndpunkt ska enligt ESPN vara att det ska ske ”förr snarare än senare”.

Montreal Canadiens hemmaarena med tomma läktare.
Bild: /All Over Press

Det enda konkreta datumet som Trump nämnde gällde proffsligan i amerikansk fotboll, NFL. NFL-säsongen ska enligt de nuvarande planerna köra igång i början av september (med träningsmatcher i augusti) – och det tyckte Trump att ligan ska hålla fast vid.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsome sköt ändå ner förslaget så gott som direkt.

– Jag vill inte ifrågasätta någons kommentarer här, men åtminstone i Kalifornien så följer vi hälsoexperternas råd. Jag ser inte att det kan arrangeras idrottsevenemang i vår delstat vid den tidpunkten, säger han enligt ESPN.

Det finns tre NFL-lag och fyra NBA-lag i Kalifornien. Tre NHL-lag (Ducks, Kings, Sharks) håller också till i delstaten, som hör till dem som drabbats värst av coronaviruspandemin i USA.

NBA "pessimistiska" gällande resten av säsongen

NBA:s kommissionär Adam Silver ska i sin tur ha understrukit faktumet att NBA visade vägen med att vara först ut med att stoppa allt spel den 11 mars. Och att ligan gärna visar vägen också då säsongerna kan köra igång igen.

Tidigare på lördagen hade ESPN ändå avslöjat att NBA de facto hade börjat förhandla med spelarfacket med utgångsläget att säsongen kommer att ställas in helt och hållet.

Enligt ESPN:s källor ska tongångarna på förhandlingarna vara ”klart mer pessimistiska” nu än tidigare.

Enligt The Athletic är kontraktsdetaljerna också ett problem för NHL. De nuvarande kontrakten löper ut den sista juni, vilket innebär att ligan och spelarfacket måste vara överens om någon form av tillfälliga kontrakt för att täcka resten av säsongen.