Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska beredskapslager uppmärksammas i världen – NYT: ''Finland är bäst förberett på pandemin av de nordiska länderna''

Från 2020
Uppdaterad 05.04.2020 23:11.
Tre smeder-statyn bär andningsskydd. ''Hålls säker'' står det på statyns fot, och i mitten av statyn finns en boll som liknar coronaviruset.
Bildtext Beredskapslagren ska trygga finländarnas välfärd.
Bild: Lehtikuva

Det råder skriande brist på materiel som behövs inom sjukvården världen över, men inte i Finland - enligt internationella medier. Både SVT och tidningen New York Times rapporterar om den finska försörjningsberedskapscentralens lager, och traditionen med beredskapslager som sträcker sig tillbaka till världskrigen.

New York Times rapporterar att Finland, till skillnad från de andra nordiska länderna, inte stängde ner sina beredskapslager efter Kalla kriget. Lagren anses också vara bland de största i Europa – och New York Times menar att det visar hur sårbara de andra nordiska länderna är.

Tidningen intervjuar den norska försvarsforskaren Magnus Hakenstad som säger att Finland är det land i Norden som är bäst förberett, "på en stor katastrof eller ett tredje världskrig".

Social- och hälsovårdsministeriet i Finland beslutade för drygt två veckor sedan att öppna försörjningsberedskapslagren för att säkra att sjukvårdspersonalen har tillräcklig utrustning.

Lagren får endast användas av finska medborgare

Beredskapslagren består av sjukvårdsmateriel, såsom andningsskydd och läkemedel, men också av spannmål, bensin, livsmedel och råvaror för industrin. Exakt hur mycket som finns av vad är hemligt.

Lagren har inte tidigare öppnats för hälsovården, men under dåliga skördeår har det tagits spannmål från dem. Det hör ändå till ovanligheterna att öppna lagren, och de används inte varje år.

Enligt regeringen kommer det inte råda brist på skydds- eller sjukvårdsutrustning. Trots det har ändå bland annat HUS slagit larm om brist på skyddsutrustning. I en blogg för Uusi Suomi skriver Lasse Lehtonen, diagnostikchef på HUS, att det skulle behövas 120–180 miljoner kirurgiska munskydd för de kommande halvåret för att tillgången ska tryggas.

Försörjningsberedskapscentralen har inte förstört de andningsskydd som upphandlats inför pandemihotet 2009, utan de lagrades och kommer nu väl till pass. Lehtonen betonar i sitt blogginlägg att de här andningsskydden är föråldrade.

Trots att skydden är föråldrade har de testats och konstaterats hålla måttet – alltså att de fortfarande uppfyller minst skyddsnivå P2. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar användning av andningsskydd av skyddsnivå P2 eller P3.

Kan Finland förse grannländer med materiel i nödsituationer? I en intervju för SVT säger Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd att Finlands lagstiftning står i vägen för att hjälpa andra länder, som exempelvis Sverige.

Lagren får endast användas av finländska medborgare.

Källor: The New York Times, SVT, Försörjningsberedskapscentralen

Artikeln uppdaterad 5.4 klockan 23.10 med uppgifter om Lasse Lehtonens blogginlägg där han talar om materielbrist på HUS.

Diskussion om artikeln