Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson togs in på sjukhus för coronabesvär - "Leder fortfarande regeringens arbete"

Från 2020
Uppdaterad 06.04.2020 07:25.
Premiärminister Boris Johnson isolerade sig hemma på Downing Street innan han på söndagen togs in på sjukhus. Han har själv sagt att han bland annat lider av feber.
Bildtext Premiärminister Boris Johnson isolerade sig hemma på Downing Street innan han togs in på sjukhus. Han har själv klagat över hosta och hög feber.
Bild: /All Over Press

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tagits in på sjukhus, tio dagar efter beskedet om att han hade smittats av coronaviruset.

Premiärministerns kansli försäkrar att Johnson mår väl och att han bara togs in för tester, men man vill inte säga vilka tester det är frågan om. Kansliet försäkrar också att Johnson fortfarande kan leda regeringens arbete från sjukbädden.

Flera brittiska tidningar har under den senaste veckan rapporterat att Johnson mår sämre än vad man har sagt officiellt och hans kansli medger att Johnson har lidit av hög feber, hosta och andra typiska symptom.

- Premiärministern har tagits in för tester på läkarens inrådan. Det här är en försiktighetsåtgärd eftersom han fortsätter att ha ihållande symptom tio dagar efter att han testade positivt, säger hans talesman.

Johnsons sambo Carrie Symonds som är gravid, avslöjade i lördags att hon också har smittats, men att hon håller på att återhämta sig.

Beskedet om att Johnson togs in på ett icke namngivet sjukhus i London, kom på söndag kväll, kort efter att drottning Elizabeth hade hållit ett sällsynt tal till nationen.

Hälsovårdsminister Matt Hancock som testade positivt samtidigt som Johnson, försäkrar att premiärministern mår så bra att han kan leda  regeringens arbete.
Bildtext Hälsovårdsminister Matt Hancock som testade positivt samtidigt som Johnson, försäkrar att premiärministern mår så bra att han kan leda regeringens arbete.

Utrikesministern redo att över

Hälsovårdsminister Matt Hancock som testade positivt ungefär samtidigt som Johnson, verkar däremot må betydligt bättre. Han säger sig ha talat med Johnson som enligt Hancock klarar av att leda regeringens arbete.

- Han är ok. Jag har talat med honom flera gånger om dagen. Han har sin hand på rodret, men han har fortfarande feber, sade Hancock som också håller på att återhämta sig.

Hancock kritiserade samtidigt många britters beteende på söndagen då det varma vädret lockade folk ut till parker och stränder för att solbada.

Hälsovårdsministern hotade med strängare utegångsregler om folk inte är mer försiktiga och håller fysisk distans till andra.

Om Johnsons tillstånd försämras och han sjukskrivs, så kommer utrikesminister Dominic Raab att ta över hans uppgifter.

Raab ska på måndag morgon leda regeringens sammanträde om kampen mot coronapandemin, som har krävt nästan 5 000 dödsoffer i Storbritannien.

Brittiska tidningar var under veckoslutet fulla av artiklar om gräl och inre splittring inom regeringen när Johnson inte är personligt närvarande då regeringen är under ytterst hårt tryck.

Den brittiska regeringen hotade att skärpa utegångsreglerna om folk inte iakttar större försiktighet då vädret blir varmare.
Bildtext Den brittiska regeringen hotade att skärpa utegångsreglerna om folk inte iakttar större försiktighet då vädret blir varmare.

Trump skickar hälsningar

Igår rapporterades om ytterligare 621 avlidna i Storbritannien.Toppen verkar inte ännu ha nåtts eftersom kurvan fortfarande pekar skarpt uppåt.

Kronprins Charles har också smittats men han lär må väl och är på väg att tillfriskna, enligt hovet.

Pundet har försvagats i förhållande till dollarn, uppenbarligen på grund av osäkerheten om Storbritannien politiska stabilitet.

Oppositionsledaren Keir Starmer som under veckoslutet valdes till ny partiledare för arbetarpartiet Labour har skickat en hälsning till Johnson, liksom många andra politiska ledare.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon och USA:s president Donald Trump hör också till dem som har önskat att Johnson snabbt kryar på sig.

- Han är min goda vän. Jag är säker på att han kommer att klara sig bra, han är en stark man, en stark person, sade Trump.

Källor: Reuters, The Guardian

Diskussion om artikeln