Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oljepriserna sjunker fortfarande - förhandlingar om minskad produktion sköts fram

Från 2020
Världsmarknadspriserna på råolja har rasat på grund av överproduktion mitt under coronapandemin som har minskat på efterfrågan.
Bildtext Världsmarknadspriserna på råolja har rasat på grund av överproduktion mitt under coronapandemin som har minskat på efterfrågan.
Bild: Alexei Andronov / Tass /All Over Press

Världsmarknadspriserna på olja fortsatte att sjunka när marknaderna öppnade i Asien på måndag morgon. Priserna sjönk i genomsnitt med sex procent efter nyheter om att förhandlingar om att minska oljeproduktionen sköts upp till torsdag.

Marknadspriserna för nordamerikansk olja (West Texas Intermediate) sjönk genast på morgonen med 5,7 procent medan det priset på Nordsjöolja (Brent) sjönk med 4,3 procent.

Oljepriserna har rasat till sina lägsta nivåer på nästan 20 år på grund av överproduktion när efterfrågan har minskat i och med coronapandemin.

De oljeproducerande ländernas samarbetsorganisation Opec är invecklat i ett priskrig med andra stora producenter som Ryssland, och parterna har inte ens lyckats ena sig om när man ska sätta sig ner vid förhandlingsbordet.

Nu verkar det i alla fall som om parterna träffas på torsdag, men utsikterna att man når en lösning ser dåliga ut, att döma av investerarnas misstro.

Saudiarabien vill ha långvariga produktionsminskningar för att pressa upp priserna, men Ryssland och president Vladimir Putin har inte gett efter.

Bägge länder lider av större budgetunderskott när priserna nu rör sig kring 30 dollar per fat.

För Rysslands del skulle det räcka med att oljepriset ligger kring 40 dollar per fat för att budgeten skulle fås i balans medan de borde röra sig kring 80 dollar per fat för en balanserad budget i Saudiarabien.

Valutareserven i Ryssland beräknas räcka i tio år med ett oljepris på 30 dollar per fat.

Ryssland föreslog en egen resolution där man krävde sanktionslättnader, men förslaget fick stöd av endast fyra länder.
Bildtext Det blir ingen lätt uppgift för Saudiarabien att förmå Vladimir Putin att ge efter i priskriget.
Bild: Michael Klimentjev / EPA

Putin ger inte efter

Ryssland har alltså byggt reserver för att hantera dylika kriser och Putin tros inte ge efter lätt.

- Putin är känd för att inte ge efter för press. Han har bevisat att han är redo för en tuff kamp, för att skydda nationella intressen och behålla sin image som en stark man, säger Alexander Dynkin vid den ryska tankesmedjan Institutet för världsekonomi och internationella relationer.

Priserna steg något i början av förra veckan då president Donald Trump sade sig tro att Ryssland och Saudiarabien kan enas om en kompromiss för att höja priserna, efter telefonsamtal med ländernas ledare.

Kreml förnekade i alla fall att Putin skulle ha talat med Trump och både Ryssland och Saudiarabien meddelade att de inte skär ner oljeproduktionen om inte amerikanska oljebolag också gör det.

Läget är besynnerligt för USA har inte tidigare eftersträvat högre oljepriser, utan tvärtom. Det förklaras delvis med att USA numera utvinner en stor del av sin naturgas och skifferolja genom så kallad hydraulisk spräckning, som inte är lönsam med så låga oljepriser i världen.

Källor: Reuters, Börsvärlden

Diskussion om artikeln