Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottssommaren inleds tidigast i slutet av juli? – ”Världen är upp och ner”

Från 2020
Hinderlöpning under Paavo Nurmi Games 2019.
Bildtext Paavo Nurmi Games är en av höjdpunkterna under den finländska friidrottssommaren.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Kommer man att friidrotta över huvud taget i sommar? Coronapandemin har satt stopp för hela idrottsvärlden och friidrotten har också fått rucka på sitt tävlingsschema.

Inom det finländska friidrottsförbundet är man fortfarande försiktigt optimistisk. Åtminstone drömmer man fortfarande om att kunna arrangera tävlingar.

– Vårt första scenario utgår från att tävlingssäsongen inleds i månadsskiftet juli-augusti. Det sämre scenariot är att det inte blir någon säsong alls, säger friidrottsförbundets vd Harri Aalto till Yle.

Paavo Nurmi Games som skulle arrangeras i Åbo i juni har redan skjutits upp. Nytt datum för tävlingarna är den 11 augusti.

– Världen är så upp och ner att internationell tävlingsverksamhet inte är möjlig i juni, medger Paavo Nurmi Games vd Jari Salonen.

Flytten av Paavo Nurmi Games öppnar för en friidrottens supervecka i Åbo. Paavo Nurmi Games och Kalevaspelen kommer arrangeras i staden under en och samma vecka.

Såvida coronapandemin inte sätter stopp för planerna.

Friidrottsförbundets ekonomi i fara

Många idrottsorganisationer går på knä på grund av coronaepidemin. Friidrottsförbundet är inte ett undantag – framför allt om hela sommarsäsongen inhiberas.

– Vi klarar oss med äran i behåll om säsongen inleds i slutet av juli. Dock inte så som vi hade budgeterat. Vi gör allt för att undvika ett stort minus.

– Om hela säsongen ställs in så kommer vi att ha stora problem, säger Aalto.

OS i Tokyo har redan skjutits fram till 2021. Däremot när man fortfarande förhoppningar om att kunna arrangera EM i friidrott i Paris i slutet av augusti.

Det definitiva beslutet om EM-tävlingarnas öde fattas sannolikt först i maj.

Jari Salonen förutspår att man inte inleder tävlingssäsongen någon annanstans heller förrän i juli.

– Det är mycket sannolikt att det blir en kedjereaktion. Min optimistiska åsikt är att den internationella tävlingssäsongen kommer i gång i juli.