Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunikationsminister Harakka: Mobilapplikation utvecklas för att spåra smittkedjor

Från 2020
Timo Harakka eduskunnassa 12.9.2019
Bild: Pekka Tynell / YLE

Trafikministeriet arbetar med att ta en fram en mobilapplikation för att hjälpa spåra och bryta upp smittkedjor av coronavirus, säger kommunikationsminister Timo Harakka. Appen ska vara frivillig, men för att den ska fungera som önskat borde över hälften av finländarna ladda ner den, rapporterar Yle Uutiset.

En mobilapplikation kan hjälpa personer med coronavirussmitta att varna personer som har vistats i hens närhet, säger minister Harakka som intervjuades i Yles Morgonsoffa.

Liknande appar används redan nu särskilt i Asien. Tillsammans med omfattande virustestande anses en app vara nyckeln till att luckra upp restriktioner och återgå till en normal vardag.

Digitalt verktyg hjälper slå larm om smittrisk

Enligt Harakka är det fråga om en frivillig applikation som när den laddas ner tillåter mobilen att reagera om en annan användare är för nära för länge. Om användaren sedan smittas av virus kan hen via appen hitta och larma de som eventuellt har utsatts. Apparna reagerar och lämnar spår i mobilen med hjälp av bluetooth-teknologi.

- De insamlade uppgifterna behövs endast då när en person själv vill förmedla det vidare frivilligt, säger Harakka.

Det var THL-direktören Markku Tervahuhta som i en intervju med Helsingin Sanomat i söndags lyfte fram möjligheten för Finland att kunna övergå till en så kallad hybridmodell för att få bukt på viruset. Modellen skulle betyda omfattande virustester och ett snabbt sätt att lokalisera och isolera nya fall.

I Finland har man utökat coronavirustesterna för att samla in data om var viruset sprider sig, men övriga detaljer om hur Finland i något skede ska återgå till normal dagordning är oklart.

App ska vara klar om och när den behövs

Harakkas ministerium arbetar nu för att ha en teknisk lösning klar som också går att tillämpas juridiskt för det fall att hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar att en app tas i bruk.

- Vi ser till att en applikation finns färdig om hälsovårdsmyndigheterna anser att en sådan behövs för att få styr på pandemin, säger Harakka.

Enligt ministern kunde en app till exempel tas i bruk i preventivt syfte för att förhindra en eventuell andra våg av coronaviruset.

I Finland utvecklas appen av bolagen Reaktor och Futurice, medan Trafikministeriet och Cybersäkerhetscentralen har på sitt ansvar att se till att appen inte strider mot till exempel om data- och integritetsskyddslagar.

I ett blogginlägg i söndags skrev Harakka att för att en app ska fungera som önskat borde minst 60 procent av finländarna ta den i användning. Det motsvarar kring tre miljoner finländare. Jämförelsevis har 112-appen laddats ner av endast 1,6 miljoner finländare.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel: Suomessakin kehitetään nyt mobiilisovellusta tartuntaketjujen seurantaan – ministeri Harakka: Täysin vapaaehtoisuuteen perustuva palvelu, skriven av Kaisa Uusitalo. Texten har översatts av Eva Lamppu

Diskussion om artikeln