Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmann ansöker om företagssanering – styrelseordförande Ratia: "Vi kan utveckla företaget på lång sikt så att det överlever"

Från 2020
Uppdaterad 06.04.2020 11:53.
Kuvassa on Stockmannin myymälä Helsingin Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmassa.
Bildtext Bolagets kassatillgångar har sinat.
Bild: Silja Viitala / Yle

Varuhuskoncernen Stockmann har beslutat ansöka om företagssanering.

Coronavirusepidemin har orsakat en avsevärd förändring i förhållandena för koncernens affärsverksamhet och har minskat kundmängderna, meddelar Stockmann.

Stockmann säger att både Stockmanns och Lindex näthandel har ökat kraftigt under de senaste veckorna, men att det inte räcker till för att ersätta den väldigt kraftiga nedgången i kundmängderna.

Stockmann skriver att bolagets affärsverksamhet är livsduglig och kan saneras. Ansökan om företagssanering gäller inte Stockmannvaruhusen i Baltikum eller Lindex.

Stockmanns B-aktie sjönk med kring 30 procent strax efter att börsdagen öppnats. Värdet på en aktie var under en euro vid lunchtid.

"Vi kan utveckla företaget på lång sikt"

Stockmanns styrelseordförande Lauri Ratia säger att coronavirusepidemin ledde till en väldigt kraftig nedgång i kundmängderna. Bolagets kassatillgångar har nu sinat.

– Trots att varuhusets affärsverksamhet och Lindex näthandel har fortsatt växa kraftigt under de senaste veckorna så räcker tillväxten inte i denna exceptionella situation till att ersätta de kraftiga nedgångarna i kundmängderna. Det är grundorsaken till varför vi har ansökt om företagssanering, säger Ratia till Svenska Yle.

Lauri Ratia / Hallituksenpuheenjohtaja / Tj / Stockmann 30.04.2018
Bildtext Stockmanns styrelsordförande Lauri Ratia. Arkivbild.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Enligt Ratia anser styrelsen ändå att Stockmann går att rädda.

– Vår förnyade strategi har nått resultat. Det korrigerade rörelseresultatet var positivt 2019 och bolagets affärsverksamhet har fortsatt bättre än de föregående åren under januari och februari. Dessutom sjönk bolagets skuldmängd ifjol. Vi anser att vi kan utveckla företaget på lång sikt så att det överlever och vi får en bra lönsamhet på lång sikt, säger Ratia.

"Kunderna kan fortsätta shoppa som normalt"

Ur kundens synvinkel fortsätter allt som normalt, intygar Ratia.

– Alla kunder är välkomna att shoppa hos Stockmann, alla stamkundsförmåner finns kvar. Våra kunder kan i lugn och ro göra affärer på nätet, använda presentkort och returnera produkter i vanlig ordning.

Ratia räknar med att företagssaneringen är slutfärd inom 4–6 månader.

– Jag tycker att styrelsen och ledningen har agerat på ett ansvarsfullt sätt och försökt hitta lösningar, med vilka vi kan rädda det här ikoniska varumärket i Finland. Stockmanns varuhus i Helsingfors centrum är ju ett vardagsrum för Helsingforsborna. Kulturmässigt och affärsmässigt har det stor betydelse för Helsingfors centrum. Därför tycker jag att det har varit viktigt att vi har agerat på det här sättet.

Samarbetsförhandlingar på grund av utbrottet

Stockmanns varuhus meddelade den 17 mars 2020 om samarbetsförhandlingar för hela personalen på sammanlagt 1 400 personer. Orsaken var virusutbrottet.

Då bedömdes att alla anställda permitteras i högst 90 dagar.
Samtidigt meddelades att det blir anpassningsåtgärder också vid koncernens dotterbolag i Baltikum.

Den 20 mars meddelade Lindex om anpassningsåtgärder i form av korttidspermitteringar i Sverige, Norge och Finland med anledning av coronaviruset.

Tidigare har det diskuteras ifall Stockmann borde sälja Lindex. Hur ser det ut med de planerna nu?

– Viruset har påverkat den sidan också. Det blir en time-out med det här, men processen har inte stoppats, säger Ratia.

Artikeln uppdaterades klockan 10.30 med uppgifter om samarbetsförhandlingar. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 11.50 med kommentarer av Lauri Ratia. Ratia intervjuades av Thomas von Boguslawski.

Diskussion om artikeln