Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanerna ombeds stålsätta sig inför de kommande veckorna under coronapandemin: “Det är vårt elfte september, vårt Pearl Harbour”

Från 2020
Uppdaterad 06.04.2020 11:55.
En sjukvårdare med andningsskydd.
Bildtext Personalen inom sjukvården är hårt pressad och dras dessutom med brist på skyddsutrustning. Den här vårdaren vid ett sjukhus i New York stannar upp ett tag för att bevittna en hyllning från förbipasserande brandmän.

Amerikanerna uppmanas göra sig förberedda på det som kan bli de “värsta och sorgligaste veckorna under coronapandemin” enligt Jerome Adams, chef för landets folkhälsomyndighet US Public Health Service Commissioned Corps.

Enligt hälsomyndigheternas prognoser kommer antalet dödsfall och smittor på grund av coronaviruset att öka drastiskt de kommande veckorna.

- Det här kommer att bli vårt Pearl Harbour, vårt elfte september-ögonblick, med det kommer att beröra hela landet och jag vill att amerikanerna förstår det, säger Jerome Adams vid folkhälsomyndigheten US Public Health Service Commissioned Corps.

Han uttalade sig i söndags i en tv-intervju för programmet Fox News Sunday.

Porträtt på Jerome Adams i en talarstol.
Bildtext Jerome Adams är chef för USA:s folkhälsomyndighet.
Bild: /All Over Press

I USA har fram till söndag kväll över 9600 personer dött på grund av Covid-19 och de bekräftade smittofallen överskrider 330 000.

Men både dödssoffren och antalet smittade är betydligt fler än så, eftersom de officiella siffrorna endast reflekterar dödsfall där coronaviruset bekräftats genom laboratorietester, säger experter som tidningen Washington Post talat med.

-Vi vet att det handlar om en underdrift, säger Kristen Nordlund, talesperson för hälsomyndigheten CDC.

Det bristfälliga antalet tester i början av pandemin ledde till att människor med andningssjukdomar dog utan att de inräknades i coronastatistiken, säger epidemiologer.

Personer som dör hemma eller på överbelastade äldreboende, utan att ha testats, bidrar också till att de officiella siffrorna är i underkant enligt tidningen.

Liten minskning av antalet nya dödsfall i New York - men krisen är fortfarande akut och utrustningsbristen stor

Den värst drabbade delstaten New York rapporterade på söndagen 594 nya dödsfall. Det innebär för första gången på en vecka en liten minskning jämfört med lördagens dödsoffer som uppgick till 630.

New York-guvernören Andrew Cuomo sade ändå att det är för tidigt att siffrorna skulle antyda en sjunkande trend.

New York har över 122 000 bekräftade fall av smitta och över 4100 personer har dött i delstaten.

Cuomo sade också att han kommer att försöka se till att patienter från överfulla sjukhus flyttas till lokaler där arbetsbördan är mindre.

Det råder fortfarande ett akut behov av utrustning, som till exempel ansiktsskydd och skyddsklädsel och respiratorer.

-Jag kan inte säga till ett sjukhus att vi kommer att sända er allt ni behöver, alla respiratorer ni behöver. Vi saknar dem, det är bara ett faktum. Vi kommer att allokera utrustning mellan olika faciliteter beroende på var behovet är som störst, sade Cuomo i söndags vid sin dagliga pressinfo.

Trump talar om “ljuset i ändan av tunneln” medan hälsomyndigheter anser att USA saknar kontroll över pandemin

President Donald Trump försökte ingjuta en strimma hopp när han omgiven av personer från Vita husets coronateam talade inför medierna på söndagen.

-Det är kanske ett gott tecken, sade Trump när han hänvisade till att New York upplevt färre coronadödsfall på söndag jämfört med lördag.

Trump menade att siffrorna kan vara ett tecken på att amerikanerna ser “ljuset i slutet av tunneln.”

Samtidigt sade Anthony Fauci, USA:s tyngsta infektionsläkare och medlem av presidentens coronastab, att “det ni hör om eventuellt ljus i slutet av tunneln inte förändrar det att morgondagen och dagen efter det kommer att se mycket dyster ut.”

Fauci sade också att USA inte ännu har kontroll över spridningen av pandemin.

Fauci har mer än en gång korrigerat Trumps påståenden i samband med presskonferenserna.

Trumps utspel under pressträffarna har kritiserats av experter och andra bedömare, efter att presidenten gått ut med overifierade påståenden och osanningar samt gett uttalanden som han senare varit tvungen att dra tillbaka.

På söndagen upprepade Trump sin rekommendation att använda malariamedicin i form av
hydroxiklorokin mot covid-19, trots att hälsoexperter och läkare varnat för biverkningar och sagt att det saknas bevis på att medicinen fungerar mot coronaviruset

Artikeln har kompletterats med uppgifter från Washington Post om att den officiella coronastatistiken kan vara i underkant.

Diskussion om artikeln