Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fyra vill bli stadsdirektör i Närpes – rekryteringsgrupp föreslår att ansökningstiden förlängs

Från 2020
Uppdaterad 06.04.2020 14:24.
En kvinna med rosa jacka går på en gata i Närpes centrum.
Bildtext Närpes centrum.
Bild: Yle/Juho Teir

Endast fyra personer har ansökt om att få ta över stafettpinnen då Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist i sommar tackar för sig och går i pension. Nu förordar rekryteringsgruppen att ansökningstiden förlängs.

Då ansökningstiden gått ut hade fyra personer sökt jobbet som stadsdirektör i Närpes. Det är för få, anser Olav Sjögård, som är stadsstyrelsens ordförande och medlem i rekryteringsgruppen.

– Ja, jag har den åsikten. Det är bra sökande, men vi skulle ändå gärna ha ett större urval.

De som sökt tjänsten är politices licentiat Jim Eriksson, provisor Tapio Heilala, politices magister Martin Norrgård och ekonomie magister Marjo Österdahl.

Vill se förlängd ansökningstid

Under ett möte vid lunchtid på måndagen var de fem ledamöterna i rekryteringsgruppen eniga om att ansökningstiden borde förlängas för att man ska kunna locka fler sökande.

En riktigt snabb process är det ändå inte fråga om berättar Olav Sjögård.

- Det visar sig att lagen kräver att beslutet ska genom både stadsstyrelse och fullmäktige.

Gruppen beslöt att föra frågan till stadsstyrelsen som har möte på tisdag 14 april. Nästa fullmäktigemöte därefter är inprickat till 27 april.

Fattar de förtroendevalda beslutet att förlänga ansökningstiden så skulle sista ansökningsdag bli 10 maj. Först därefter besluter man vilka kandidater som går vidare till lämplighetstest och intervju.

- Vår förhoppning är nog att staden ändå utser den nya stadsdirektören i juni, vi tycker inte att det är någon idé att skjuta upp frågan till hösten, säger Sjögård.

Ledamöterna i rekryteringsgruppen grubblade under måndagens möte på vad som kan ha bidragit till att endast fyra personer sökt jobbet hittills.

- Vi kom fram till att det kanske handlar om coronaepidemin och oron kring den, kanske många upplever att det inte är läge att byta jobb just nu.

Uppdaterad klockan 14:23 med uppgifter från rekryteringsgruppens möte.

Diskussion om artikeln