Bristande koordinering driver upp priset på medicinsk skyddsutrustning
Okoordinerade upphandlingar har pressat upp priserna på andningsskydd och annan medicinsk utrustning. Kina är vinnaren och fattiga länder förlorar.
Enskilda amerikanska delstater har de senaste veckorna tvingats till en sällan skådad tävlan om medicinsk skyddsutrustning för sjukhusen då coronaviruset sprider sig över landet i allt snabbare takt.
Delstaterna har tvingats konkurrera med varandra, med andra länder och till och med den egna federala regeringen i kampen om andningsskydd, visir, skyddsrockar och respiratorer.
– Det är som att vara på Ebay och bjuda på en respirator tillsammans med 50 andra stater, sa New Yorks guvernör Andrew Cuomo förra veckan.
Hans kollega i Massachusetts, Charlie Baker, lyckades fixa drygt en miljon andningsskydd från Kina med hjälp av personliga kontakter.
Andningsskydden levererades med fotbollslaget New England Patriots privatplan till Boston.
Baker sa att han samarbetat med Patriots ägare om det här privata initiativet för att den federala regeringen inte skulle upptäcka leveransen och konfiskera den.
Delstaten Illinois hittade ett parti på 1,5 miljoner andningsskydd i Kina via en förmedlare och gjorde en preliminär affär.
Dagen innan affären skulle formaliseras meddelade förmedlaren att hen ville ha pengarna genast, annars skulle affären inhiberas, rapporterar tidningen Chicago Sun Times.
Andra intressenter hade dykt upp och bjöd på partiet andningsskydd.
Det tvingade en tjänsteman i delstatsregeringen att kasta sig i sin bil, köra till en parkering vid en snabbmatsrestaurang nära huvudvägen mellan Chicago och Springfield och överlämna en check på 3 469 600 dollar till förmedlarens agent.
På det viset fick Illinois sina nödvändiga andningsskydd till sjukvårdspersonalen.
Kan riskera relationer till andra stater
Det federala USA har gjort desperata ingrepp för att få tag i medicinsk utrustning, som landet varken har i lager eller har kapacitet att tillverka för tillfället.
Enligt obekräftade uppgifter lyckades amerikanska tjänstemän nyligen omdirigera en last andningsskydd som Berlin beställt från Kina för att användas av den lokala polisen.
Andningsskydden var redan ombord på ett flygplan då planet omdirigerades till USA, enligt tyska myndigheter.
– Det här moderna sjörövarfasoner, sa delstaten Berlins inrikesminister, Andreas Geisel, och kallade det metoder från vilda västern. Han lindrade senare sitt uttalande om hur det hela gått till, men incidenten ökade spänningen mellan USA och Tyskland.
Även USA:s relationer till Kanada har försämrats under kampen om skyddsutrustning. Kanada klagar på att USA "kapar" partier utrustning som är på väg till Kanada.
Premiärminister Justin Trudeau hotade indirekt med motåtgärder.
– Handeln går bägge vägar över gränsen, sa Trudeau, och hänvisade till att flera sjukhus och kliniker i USA nära den kanadensiska gränsen är beroende av sjukvårdspersonal som pendlar från Kanada.
Priset på andningsskydd kan ha tiofaldigats eller mer
Kina är för tillfället världens största producent av ansiktsmasker och annan medicinsk skyddsutrustning.
Nästan alla länder är beroende av kinesiska leverantörer vilket gör det lätt för kinesiska tillverkare att tjäna pengar.
Potentiellt finns det också en möjlighet för Kina att utnyttja övertaget politiskt, men tills vidare har Kina inte utnyttjat den här möjligheten - åtminstone inte offentligt.
Kina har i stället satast på att skapa goodwill utomlands.
Den privatperson som just nu försöker köpa ansiktsmasker på nätet måste nästan uteslutande köpa dem av försäljare i Kina. Leveranstiderna kan vara upp till två månader.
En kemikaliebutik i Helsingfors sålde häromdagen enkla munskydd av kategori FFP1 för 17 euro stycket. Munskydd av kategori FFP2 med ventil kostade 20 euro per styck.
Dylika munskydd kostar i vanliga fall 1-3 euro i järnaffären. Men där är de slut sedan länge.
Prisökningen på skyddsutrustning slår hårt mot fattiga länder som inte kan tävla med USA eller med rika länder i Europa.
Om fattiga länder inte kan bekämpa coronapandemin kan det innebära en katastrof både mänskligt och ekonomiskt.
Men det kan också innebära att smittan kommer tillbaka till de rikare länderna efter att man där redan trott sig ha besegrat viruset, enligt en analys vid det amerikanska utrikesministeriet som refereras av Politico.
Källor: New York Times, FinancialTimes, Der Spiegel, Politico, Associated Press, Reuters, Agence France-Presse, Vox.com, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Chicago Sun Times.