Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL kartlägger individuella faktorer som kan utsätta för svår coronasmitta

Från 2020
En sjukskötare i skyddsutrustning tar blodprov på Åbo Universitetscentralsjukhus den 3 april 2020.
Bild: Lehtikuva

Institutet för hälsa och välfärd THL inleder ett forskningsprojekt där man vill kartlägga hur individuella faktorer som arvsmassa och levnadssätt inverkar på att vissa får en svår coronavirusinfektion.

Det har visat sig att sjukdomsförloppet varierar stort mellan olika individer. Preliminärt anses faktorer som ålder, kön, levnadssätt, sjukdomar och medicinering inverka på förloppet.

Från tidigare vet man att genetiska skillnader gör att vissa människor lättare än andra blir smittade av en del infektionssjukdomar.

Forskningsprofessor Markus Perola vid THL som leder undersökningen säger att det är viktigt att veta varför vissa personer får en svår coronainfektion. Det kan bidra till att man i framtiden kan rikta resurserna rätt för att skydda dem som är extra utsatta för virussjukdomen.

Målet är att över 3 000 personer ska delta i studien. Det handlar om personer som insjuknat lindrigt eller som vårdats på sjukhus för coronavirus.

De första resultaten kan bli klara redan under pågående epidemi, i synnerhet om den förlängs till följd av de restriktioner som införts på grund av viruset.

Perola anser att det är sannolikt att coronaepidemin tidvis kommer att göra sig påmind tills stora mängder av befolkningen har vaccinerats mot coronaviruset. Då kommer forskningsresultaten väl till pass anser, tror Perola.

Källa: THL

Diskussion om artikeln