Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Människorättsorganisation: Världen får inte tillåta digital övervakning utan begränsningar

Från 2020
Kvinna på en strand med en mobiltelefon. Helsingfors 4.4.2020
Bildtext Bäst att hålla sig lite på avstånd från andra.
Bild: Lehtikuva

Medan hälsovårdsmyndigheter allt mer betonar betydelsen av "mobile tracking" - telefonspårning - för att hitta smittokedjor är det skäl att inte glömma bort människors rätt till integritet.

Digital övervakning av enskilda människor under pandemin sker i syfte att få virusspridningen under kontroll. I en del länder handlar det om frivilliga anmälningar - i andra om påbud.

Torgförsäljning i Pirna, Tyskland 1.4.2020
Bildtext Vem träffade du på torget egentligen?
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER

Allt har sin tid, och det behövs begränsningar, tidsramar, specifika regler och tidsramar, säger en rad människorättsorganisationer i ett gemensamt uttalande som bland annat Human Rights Watch (HRW) och Privacy International har undertecknat.

I ställningstagandet pekar man bland annat på riskerna för att krisen blir en täckmantel för ett mer övergripande snokande.

Det är också viktigt att telebolag inte ges en möjlighet att kränka kundernas integritet och rätt till privatliv.

Europeisk spårning på väg

Allt från ansiktsigenkänning till spårning av smittade personer via mobiltelefoner tas nu i bruk av myndigheterna. Målet är att spåra smittokedjor och ha koll på befolkningens rörelser då det råder förbud och isoleringsbestämmelser.

Man med mobiltelefon och ansiktsskydd i Zagreb, Kroatien
Bildtext Är du på rätt ställe? Man i Zagreb, Kroatien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tiotals länder använder sig av digital teknik för spårning

Mobilappar för spårning används bland annat i Singapore, Sydkorea och i Kina. Kontaktspårning användes i Wuhan i Kina, och där gick dessutom 1 800 fempersonersteam från dörr till dörr för att utföra granskningar. Också i Irland talas det om ett liknande system.

Ungefär 24 länder använder sig nu av telekommunikation för att lokalisera människor, och fjorton länder använder applikationer för att spåra kontakter och bevaka karantäner, uppger HRW.

  • Kina har infört ett slags trafikljussystem - en mjukvara som graderar individer enligt ett färgsystem; rött, gult eller grönt. På det här sättet avgörs det vem som får röra på sig eller träffa andra.
  • Israels byrå för terrorismbekämpning kan med hjälp av lokaliseringsdata alarmera dem som kommer i för nära kontakt med smittade personer.
  • I Singapore tillåter appen Trace Together myndigheterna att identifiera människor som har utsatts för virussmittade personer.

Å andra sidan finns det mängder av länder där människor inte har tillgång till smarttelefoner eller förstår sig på att använda dem. Inte heller nätet är alltid så pålitligt.

Solbadare med distans till varandra. Perth , Australien 6.4.2020
Bildtext Avståndet är viktigt. Perth, Australien 6.4.2020
Bild: AAP IMAGE

Klara regler och transparens nödvändigt

För att säkra att den här typens övervakningsmetoder inte trampar på mänskliga rättigheter måste de juridiska bestämmelserna vara klara, och övervakningen bör vara transparent och oberoende. Det behövs också klara tidsramar, säger människorättsgrupperna i sitt uttalande.

Rasha Abdul Rahim, chef för Amnesty Internationals teknologiavdelning, säger att det finns exempel på ovilliga regeringar som inte vill ge ifrån sig temporära övervakningsbefogenheter.

- Vi får inte nu gå omkring i sömnen in i en permanent utvidgad övervakningsstat.

Vidare påpekas det att regeringarna måste försäkra sig om att all insamlad persondata förvaras tryggt och inte utnyttjas till kommersiella ändamål eller något annat som inte har direkt med pandemibekämpningen att göra.

Nyligen rapporterade FN:s specialsändebud om den risk som finns för att en del länder slinker in i auktoritärt styre om de nya undantagslagarna inte övervakas och kontrolleras grundligt.

- Vi kommer att få se en hel del efterdyningar av covid-19. Vi måste försäkra oss om att de åtgärder myndigheterna nu vidtar inte innebär att den här hälsokrisen leder till en global kris för de mänskliga rättigheterna, säger Estelle Masse, anlytiker vid Access Now.

Här följer folk strikt reglerna om avstånd. Rom, Italien.
Bildtext Här följer folk snällt avståndsreglerna. Parkeringshus i Rom, Italien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Spårning är svårt om viruset är vitt utspritt

Frågan är hur effektiv spårning är. I Singapore har allt fler arbetsplatser och alla skolor stängts, och premiärministern har meddelat att man "trots den goda kontaktspårningen" ändå bara i hälften av fallen fått tag i ursprungliga smittokällor.

Spårning är svårt om viruset är vitt utspritt.

Spårning anses fungera bäst då viruset har lugnat ner sig och det finns färre smittade. Det är också användbart till exempel på vårdhem, sjukhus och i fängelser.

Fokus är nu mycket inriktat på ett utökande av testandet:
"Man testar och testar och testar. Man hittar fall, man isolerar dessa personer, man hittar personer som den smittade varit i kontakt med, och man isolerar dessa kontakter".

Källor: Reuters, The Guardian, Politico, Forbes

Diskussion om artikeln