Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Stora förluster men också goda vinster för finländska börsbolag

Från 2020
Sauli Vilén, börsanalytiker
Bildtext Sauli Vilén är chefsanalytiker vid Inderes som analyserar aktiemarknaden.
Bild: Yle

De finländska aktieplacerarna har varit mycket aktiva på olika handelsplatser under den senaste månaden. Bland annat rapporterar Nordnet om en rekordmängd kunder. Sauli Vilén, chefsanalytiker på Inderes, som granskar aktiemarknaden, är inte förvånad.

- Mängden affärer brukar öka när det sker stora kast på börsen, säger Vilén.

Just nu finns några företag på Helsingforsbörsen som inte verkar beröras av coronaepidemin och begränsningarna för att hindra spridningen.

Men Vilén vill skilja på kortsiktiga och långsiktiga effekter.

Även om några bolag klarar sig ännu - till exempel spelbolagen - kommer varenda ett företag att lida på längre sikt.

- Allt beror på hur djup krisen blir, konstaterar Vilén.

Elisa berörs inte av krisen

En granskning av några företag i olika branscher ger en god bild av vad som skett inom landets ekonomi under den senaste månaden. Telefonbolaget Elisa har klarat sig nästan utan att aktiekursen påverkats.

Bolagets tjänster används flitigt under krisen så kursen har inte gått ner, men å andra sidan har de flesta kunder så kallade paketavtal med fast avgift vilket betyder att den ökade användningen inte heller har genererat vinster.

Keskos kurs pekar nedåt trots ökade matkunder

Matbutikerna rapporterar om ökad trafik men det betyder inte att vinsterna skulle ha ökat - tvärtom. Till exempel Keskos aktiekurs har gjort en djupdykning.

- Kesko står på tre ben, förklarar Sauli Vilén. Trots att matsidan går bra, drabbas järn- och bilhandeln.

Att företag som Finnair eller restaurangföretaget NoHo Partners har det kämpigt säger sig självt och det avspeglas på deras aktiekurs.

Nokian renkaat på berg- och dalbana

Däremot är Nokian renkaats branta sågande rörelse ett mysterium till och med för Vilén. Aktiekursen har en dag gått kraftigt upp bara för att dagen efter störta rakt nedåt.

- De sällsynt stora kasten kanske reflekterar den allmänna nervositeten på marknaden, funderar Vilén.

Bankerna är solida - än så länge

Bankernas situation tror Vilén att klarnar när vi vet hur djup nedgången blir.

- Bankerna i Norden är starka och klarar bra av den här första chocken men om vi hamnar i en ekonomisk depression ökar riskerna för kreditförluster, när inte företag och enskilda kan återbetala sina lån, säger Vilén.

Stockmanns dåliga nyheter förvånar inte

Gårdagens nyhet om Stockmanns akuta kassakris och att bolaget ansöker om skuldsanering kommenterar Vilén med att det var väntat.

- Tyvärr var ju bolaget redan innan den pågående coronarelaterade krisen i en utsatt situation. En väldigt tråkig nyhet men inte överraskande, säger Vilén.

Diskussion om artikeln