Så här tar Raseborg tag i coronaepidemin: inför drive-in provtagning och checkar lagret med skyddsutrustning
I samarbete med Raseborgs sjukhus börjar Raseborgs stad ordna drive-in provtagning för att testa om invånare har insjuknat i coronaviruset.
Det är ändå inte så att vem som helst kan åka och ta ett prov, utan det avgörs utifrån nationella kriterier.
- Till exempel hälsocentralens läkare konsulterar i dagens läge infektionsläkaren som ger grönt ljus ifall personen fyller kriterierna. De som är i karantän och får symtom kan jag som ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar direkt bestämma om prov ska tas, säger Raseborgs stads chefsläkare Tove Wide
- Det är självklart att de som är i karantän eller har varit i närkontakt ska testas, tillägger hon.
Tröskeln är också låg att testa över 70-åringar som har symtom på luftvägsinfektioner. Kriterierna ändras efter att kapaciteten ökar.
Provtagningen görs mellan klockan 9-13. För patientens del gäller det att kontakta hälsovården som gör en bedömning och därefter kontaktar patienten om, när och var testet tas.
Snabba svängar i processerna
Provtagningsprocessen kan komma att ändras inom de närmaste dagarna.
- Kravet på att konsultera en infektionsläkare har i praktiken varit ganska jobbigt eftersom infektionsläkaren inte haft tid att svara. Det här håller på att ändras nu, säger Wide.
Det finns en plan att inom de närmaste dagarna ta i bruk en applikation som ska kunna användas för att snabba på processen.
Kartläggning av skyddsutrustning
Just nu jobbar staden för fullt med att utreda hur man ska garantera tillräckligt med skyddsutrustning.
- Det pågår en kartläggning av skydden. Det är sådana skydd som i allmänhet inte blir så mycket använda, säger Tove Wide.
Än så länge finns det tillräckligt med munskydd.
- Munskydd har vi mycket av, men det kan också vara väldigt stor åtgång ifall det ska vara munskydd vid varje besök i hemvården. Då är det stora siffror det handlar om.
- Där finns ju också alternativ. Man kanske inte måste ha de här kirurgiska munskydden utan något annat som skyddar ansiktet, säger chefsläkare Tove Wide.
Att använda sig av andra alternativ är helt otänkbart då det handlar om vård av en coronainfektionspatient. Då ska det finnas tillräckliga skydd.
- Det är inte heller tänkbart att ta emot flunsapatienter utan att man har åtminstone munskydd och handskar för varje patient. Då när man har större misstanke ska man också ha skyddsrock och då man gör vårdarbete ska man ha något för ögonen och håret, säger Wide.
Staden har också ansvar för att det ska finnas tillräckligt med skyddsutrustning på de enheter som drivs av privata organisationer.
Har du någon uppfattning om hur länge vi klarar oss med det vi har just nu?
- Det är en svår fråga. Det är klart att vi inte är ensamma här, utan vi är en del av ett nationellt system där HUS logistik förser oss med material. Vi måste fundera hur vi organiserar det här lokalt, men jag litar nog på att vi tar oss igenom hela pandemin med stöd från större organisationer, säger Tove Wide.
Intervallenhet backar upp vid behov
I Ingå planeras ett fältsjukhus i en skolbyggnad. Några planer på ett temporärt fältsjukhus i Raseborg finns inte.
Chefsläkare Tove Wide säger att sjukhusen tar hand om dem som behöver bäddplats. Boendena är också förberedda på hur man sköter situationen.
- Om till exempel närståendevårdare insjuknar, så kan vi ta in extra invånare på boendeenheter. Vi kan på kort varsel ändra om vår intervallenhet till en enhet där man kan vårda personer som har en coronasmitta, men inte behöver sjukhusvård, säger Kirsi Ala-Jaakkola som är chef för Raseborgs stads äldreservice.
13 coronafall i Raseborg
I dagen läge känner man till 13 bekräftade fall av coronavirus i Raseborg.
- Det här är ett kumulativt tal. Här är med både de som redan är ute ur isoleringen och andra som har varit i karantän och nu är ute ur karantän och som har blivit friska.
- I början var det olika grupper som kom från utlandet. Vi visste att på någon viss ort fanns det många smittade och vi hörde att det i något visst flyg fanns många smittade, säger chefsläkare Tove Wide.
I flera fall är smittkedjan känd men inte i alla.
För ungefär en vecka sedan uppdagades fall där man inte exakt kunde säga varifrån smittan härstammar.
I det skedet vidtog staden nya försiktighetsåtgärder.
Det går till exempel inte att få tandläkartider för icke-brådskande vård.
Snabbt agerande av invånare
Wide lyfter fram att många invånare snabbt har tagit regeringens rekommendationer på allvar.
Många har hållit sig hemma för säkerhets skull.
Därför har det inte uppstått situationer där hela skolklasser och människor i samband med stora möten eller evenemang har riskerat att smittas.
Närkontakterna har varit lätträknade.
- Naturligtvis har familjer och personer i samma hushåll kunnat bli smittade, men tack vare att människor är försiktiga så har det varit mera begränsat, säger Wide.
Få människor lever som eremiter så nog är det några stycken i allmänhet som det kommer till per gång, antingen som positiva eller i karantän
Tove Wide, chefsläkare i Raseborg
På grund av att Raseborg har 13 kända coronafall finns det ingen stor risk att röra sig ute på gatan, säger Tove Wide.
- Men vi måste vara jättealerta eftersom den stora risken är de fall som vi inte känner till.
Kommunen får snabbt info om nya smittade
Kommunerna får direkt information om någon person testar positivt. Redan samma dag tar man kontakt med personer som i sin tur kan ha smittats av personen.
- Få människor lever som eremiter så nog är det några stycken i allmänhet som det kommer till per gång, antingen som positiva eller i karantän, säger Wide.
Sjuka personer ska dagtid ringa hälsocentralens tidsbeställning.
På kvällar och veckoslut kan man ringa 116 117 för att få råd.
Det är viktigt att kontakta sjukvården så att man kan ta sig in i hälsovårdsenheten via en annan dörr och vänta i ett annat rum ifall man misstänker att man är coronasmittad.
En förkylningsrådgivning startade i mitten av mars. Dit kan människor vända sig om man har förkylningssymtom och känner sig oroad.
Där kan man få råd och eventuellt skickas vidare ifall situationen kräver det.
- Om man är sjuk och har något annat än förkylning så borde man fortsättningsvis kontakta sjukvården om man är i behov av vård. Det lönar sig inte att vänta att ens symtom blir värre innan man kontaktar, poängterar överskötare Annika Rehn vid Raseborgs stad.