Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bruksgolf i Pojo kör igång säsongen med många förhållningsregler - vd Nina Sampakoski: “Spelarna är små detektiver som håller koll på varandra”

Från 2020
Personporträtt på Nina Sampakoski
Bildtext Nina Sampakoski är vd för golfklubben Bruksgolf.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Vid golfklubben Bruksgolf i Pojo förbereder man sig för en ekonomiskt jobbig tid. Men en tidigt start på säsongen och det faktum att golf är en av få sporter man kan utöva i coronatider är en ljusglimt just nu.

Bruksgolf öppnade halva banan för en vecka sedan. Förhoppningsvis kommer resten av de nio hålen att också öppna inom några dagar, säger vd Nina Sampakoski.

- Vi har kört igång nästan en månad tidigare än i fjol, så det är positivt för oss.

Bruksgolf klubbhus
Bildtext Klubbhuset och restaurangen vid Bruksgolf är stängda. Spelarna kan köpa kaffe, men måste i så fall ta med det på sin runda.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

På grund av coronaepidemin har man också på Bruksgolf varit tvungen att införa en hel del restriktioner. På så sätt vill man skapa en så trygg omgivning som möjligt för spelarna.

Bland annat får det bara vara två personer per flight, det vill säga som startar samtidigt på banan. Normalt brukar det vara fyra personer per flight.

Det innebär att det är färre spelare på banan och avståndet mellan dem är längre.

- De nio sista hålen är 35 hektar, så där finns ju utrymme. Det är bättre än en spånbana i huvudstadsregionen, konstaterar Nina Sampakoski.

Färre spelare och längre avstånd

På rangen, där man kan öva att slå ut bollarna, har klubben tagit bort varannan matta. Övningsgreenen är helt stängd eftersom där finns många hål och folk automatiskt kommer rätt nära varandra.

Alla spelare måste ha sina egna golfkärror med sig och inga golfbilar är i användning. Tidsbokningar och betalningar sker på webben och restaurangen är stängd.

Också ute på banan måste spelarna tänka på att hålla avstånd och inte utsätta medspelare för smittrisk.

- När du puttar bollen i hålet ska man låta flaggan vara. Sen tar du bara upp din egen boll och låter spelkompisens boll vara. Man ska inte röra andras klubbor, men det brukar man inte göra annars heller. Golf är inte en kontaktsport på det sättet.

Spelarna håller koll på varandra

Nu gäller det för spelarna att följa reglerna, så att banorna kan hålla öppet.

Hittills har det gått överraskande bra och spelarna har hållit sig till reglerna utan desto mera problem, säger Nina Sampakoski.

- Jag har sagt att om vi golfare inte håller reglerna så måste alla banor stängas. Spelarna är också små detektiver som kollar på varandra vem som följer reglerna och vem som inte gör det.

Den jobbigaste restriktionen är nog att man inte får sitta på restaurangens veranda eller altan efter rundan och diskutera den med medspelarna, tror hon.

- Det är nog den sociala sidan som de har svårast med!

Ingen kollar spelarnas ålder

Bland golfarna finns det många som är över 70 år. För tillfället har regeringen beordrat dem att hålla sig i karantänlika förhållanden och inte umgås med andra människor.

Men det är omöjligt att kontrollera att alla spelare på Bruksgolf bana verkligen är under 70 år, säger Sampakoski.

- Om någon 70-åring ringer och frågar så säger jag att vi inte har rätt att slänga ut dem. Men att vi önskar att de följer regeringens regler och hoppas att de håller sig hemma för att hålla sig friska.

Alla tävlingar är inhiberade

Under veckoslutet var den halva banan vid Bruksgolf full och ännu klockan sex på kvällen gick folk ut på en kvällsrunda.

Eftersom kapaciteten är halverad då bara två personer får gå ut samtidigt betyder det runt 60 spelare per dag.

Vy över Bruksgolf
Bildtext På veckoslutet var banan vid Bruksgolf fullsatt.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Den varma och snöfria vintern har inneburit att säsongen kan starta betydligt tidigare än i fjol. Det är positiv sak för klubben, som i övrigt lider ekonomiskt av de rådande coronarestriktionerna i samhället.

Bland annat är alla tävlingar under våren inställda och flera företag har också gjort avbokningar.

- Det är ekonomiskt en stor peng för oss, som vi måste ta in på sommaren när vi hoppeligen får ha normal verksamhet igen, säger Nina Sampakoski.

Men kommer ni att klara er?

- Tillsvidare ser det bra ut. Men vi är beroende av väder och vind. Om det blir en regnig sommar och vi inte har spelare, så kommer det att tära på oss.

Diskussion om artikeln