Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Akavas Specialorganisationer hotar Borgå stad med rättsliga påföljder om personalens löneutbetalning upphör

Från 2020
Uppdaterad 06.04.2020 19:03.
Lagbok i Vasa hovrätt.
Bildtext Akavas förbund för specialorganisationer anser att Borgå stads åtgärder strider mot arbetslagstiftningen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Borgås beslut att sluta betala lön åt 217 anställda inom kultur- och fritidsväsendet får skarp kritik av Akavas förbund för specialorganisationer.

- Vi anser att Borgå stads åtgärder strider mot arbetslagstiftningen och vi kommer att skrida till rättsliga åtgärder i alla de fall våra medlemmar drabbas av indragna löneutbetalningar, säger kommunsektorns förhandlingschef Jaakko Korpisaari åt Yle Östnyland.

På grund av coronaepidemin beslöt Borgå stad för drygt en vecka sedan att avbryta utbetalningen av löner åt de anställda, som inte kan utföra sina arbetsuppgifter på grund exceptionella orsaker som inte beror på arbetsgivaren.

Löneutbetalningarna är tänkt att avbrytas 14 dagar efter beslutet. Staden hänvisar till kapitel 2, paragraf 12, i arbetsavtalslagen.

Coronaviruset är ingen naturkatastrof

- Den paragrafen handlar om eldsvådor, naturkatastrofer och motsvarande händelser. Vi anser inte att coronaepidemin och de åtgärder som staten nu ålagt kommunerna går att jämföra med en naturkatastrof, säger Jaakko Korpisaari.

Enligt Akavas Specialorganisationer borde Borgå stad istället inleda normala samarbetsförhandlingar.

- Nu ser vi beslutet som ett sätt för staden att snabbt spara på de anställdas bekostnad, säger han.

Enligt Jaakko Korpisaari har anställda från Borgå stad hört av sig till Akava.

Tingsrätten eller arbetsdomstolen

Stadens beslut gäller 157 anställda vid medborgarinstitutet, 32 vid bibliotekstjänsterna, 16 vid idrottstjänsterna, 6 inom grundläggande konstundervisning, 5 vid kulturtjänsterna och 1 inom musikundervisning.

- Det finns helt klart arbeten till exempel att utföra på biblioteken, fast de är stängda för kunderna, nu går det att utföra de normala sakkunskapskrävande uppgifterna samt utveckla distanstjänster.

Kampen om hur arbetsavtalslagen ska tolkas i den här frågan kan bli prejudicerande, då Akavas Specialorganisationer nu ämnar föra alla fall i Borgå vidare till rätten.

- Vi utreder ännu om det är vid tingsrätten eller vid arbetsdomstolen, som vi väcker talan. Vad jag vet så har den här paragrafen aldrig tidigare tillämpats i Finland, säger Jaakko Korpisaari .

Också i Lovisa har staden fattat liknande beslut om bibliotekspersonalens löner. Där har staden skickat hem de anställda den 1 april.

6.4.2020 klockan 19.02: I rubriken har Akava ändrats till Akavas Specialorganisationer.

Diskussion om artikeln