Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundet vill inte tala om nedskärningar nu: "För tidigt att tala om prislappen"

Från 2020
Uppdaterad 06.04.2020 16:35.
Li Andersson hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Vänsterförbundets ordförande undervisningsminister Li Andersson
Bild: Petteri Bülow / Yle

Finansminister Katri Kulmuni varnar för att regeringsprogrammet smulas sönder av de enorma kostnaderna som coronaepidemin för med sig.

Kulmuni säger till Helsingin Sanomat att man kommer att bli tvungen att öka på låntagningen ordentligt, vilket sätter press på statens utgifter.

När den akuta coronakrisen är över måste regeringen enligt Kulmuni skära ned i de löften regeringen har gett.

Kulmuni förutspår att det här kommer att orsaka en hel del gnabb inom regeringen.

Li Andersson: för tidigt tala om regeringsprogrammet

Kulmunis främsta motståndare i det gnabbet kommer att bli Vänsterförbundet som inte vill höra något prat om nedskärningar alls.

VF:s partiordförande Li Andersson säger till Svenska Yle att det inte nu är dags att börja diskutera hur man sköter om statens utgifter efter att krisen är över

Andersson vill vänta till sensommarens budgetförhandlingar där regeringen ska komma överens om den slutliga statsbudgeten.

- Vi inom regeringen har talat om att inför budgetmanglingen i augusti är vi klokare när det gäller vilka följder coronakrisen har i Finland och världen. Då vet vi hur mycket vår ekonomi har påverkats.

Men finansminister Kulmuni säger att regeringen kommer att bli tvungen att slopa planerade utgifter, och möjligen återta sådana beslut som man redan fattat. Är hon för tidigt ute?

- Vi ser sen i augusti. Det är ju ännu viktigare än någonsin att vi håller fast vid grundtanken inom regeringsprogrammet: att skapa ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. Det skulle vara helt emot om vi skulle börja ta tillbaka beslut som vi redan gjort.

- Hur ska den här grundtanken sedan finansieras efter coronakrisen?

- Vi måste se hur skatteintäkterna ser ut efter krisen, om det finns anledning till tilläggsåtgärder där. Och en stor fråga är hur vi gör med de investeringar som ska finansieras med statens dividendinkomster.

Varken skatteintäkterna eller dividendinkomsterna ser i dagens läge ut att hålla ...

- Det vet vi ju inte ännu, därför är det viktigt att inte fatta förhastade beslut.

Har man då rätt enligt dej att ens varna för att regeringen inte kommer att kunna genomföra alla planer?

- Det hör ju traditionellt till finansministerns roll, det är inget konstigt med det. Men det här är beslut som hela regeringen tillsammans besluter om. Jag har inte hört att någon inom regeringen tycker att det är vettigt att dra tillbaka reformer som redan är gjorda.

Men det sade ju Kulmuni till Helsingin Sanomat, att man kommer att bli tvungen att diskutera att ta tillbaka reformer som redan är gjorda.

- Det håller jag inte med henne om. Det där är beslut som regeringen tillsammans bestämmer om.

Diskussion om artikeln