Tusentals fler permitterade varje dag - fackförbunden tar emot otaliga samtal av oroade arbetstagare
8 000 nya permitteringar och 2 000 nya uppsägningar bara efter veckoslutet. Det är storleksklassen i den mörka statistiken från arbetslivet. De fackförbund som vi har talat med berättar om otaliga samtal från arbetstagare som oroar sig över sina inkomster.
Permitteringsnyheterna kommer nu dagligen, efter att Arbets- och näringsministeriet uppdaterade sin statistik efter veckoslutet omfattas omkring 85 000 personer av permitteringar som beror på coronakrisen. Den här statistiken uppdateras varje eftermiddag på Arbets- och näringsministeriets nätsida.
Fortfarande är de flesta permitteringar under 90 dagar långa - så långa permitteringar får arbetsgivaren besluta om då handlar det om tillfälliga produktionsstopp, enligt fackcentralen FFC.
Medlemsförbunden får just nu otaliga telefonsamtal av oroade arbetstagare.
- Samtal och frågor svämmar in: om permitteringsprocessen, om grunder för permitteringar, om dagpenningar och villkoren för dagpenningar. Det är väldigt mycket fokus på det nu, säger Ismo Kokko som är sakkunnig inom frågor som berör arbetsvillkor.
Kokko bedömer att coronakrisen syns över hela arbetsmarknaden nu, inom alla typer av företag. Först syntes det i servicebranscherna men nu har det återverkningar på i stort sett alla branscher.
- Någon enstaka industrigren kan komma att klara sig utan permitteringar. Pappersindustrin verkar ha en ganska bra situation, tillägger han.
Kommunerna försöker placera om anställda - permitteringar kommer senare
Kommunerna har inte ännu varslat om permitteringar i stor skala, men de är sannolikt på kommande.
Många kommuner hade därtill varnat för en dålig ekonomi och permitteringsrisk, redan innan coronakrisen slog till.
Enligt en enkät som Kommunarbetsgivarna gjorde för ett par veckor sedan kommer omkring 30 000 personer att omfattas av permitteringar. Det verkliga talet kommer antagligen att vara högre, eftersom alla kommuner inte hade svarat på enkäten.
Kommunerna försöker omplacera personal - inte lätt om man hör till riskgruppen
Fackförbundet JHL, som företräder de offentligt anställda, får redan många frågor om permitteringar.
Kommunerna försöker flytta personal till uppgifter där de behövs mest. Det kan handla om personer som har en utbildning inom social- och hälsovårdsområdet, som skulle behövas i uppgifter som har att göra med coronakrisen.
- Kommunerna försöker omplacera anställda från kultur- och idrottsverksamheten och en del från småbarnspedagogiken, berättar förhandlingsdirektör Kristian Karras på JHL.
Det är inte oproblematiskt, då det också kan handla om personer som omplaceras till social- och hälsovården, men som hör till riskgruppen. Facket har svarat på många frågor om omplaceringar.
- Många är rent ut sagt rädda också, säger Karras, som tillägger att frågan ska avgöras från fall till fall.
Om personen hör till riskgruppen får man inte flytta hen till vilka uppgifter som helst, påpekar han.