Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Norrbotten behöver de finländska sjukvårdarna – erbjuder intensivvård om gränsen hålls öppen

Från 2020
Uppdaterad 07.04.2020 09:56.
Två ambulansbilar framför Lapplands centralsjukhus.
Bild: Maija-Liisa Juntti / Yle

Att stänga gränsen mot Sverige och Norge också för arbetspendling gör de ansvariga inom sjukvården i norra Sverige oroliga eftersom man räknar med att ungefär 90 finländska vårdare jobbar på den svenska sidan.

Läget är så pass kritiskt att region Norrbotten erbjuder Finland intensivvårdsplatser i utbyte mot att Finland håller gränsen öppen.

- Vi har förstått att man har lågt antal intensivvårdsplatser i norra Finland. Om vi tillsammans kan hjälpa så att de hjälper oss med medarbetare som får komma och jobba hos oss så kan vi troligtvis hjälpa dem med att vårda deras sjuka, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör för region Norrbotten till SVT.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör för region Norrbotten.
Bildtext Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör för region Norrbotten.
Bild: © Maria Fäldt 2019

Lena Ekh som är kommunchef i Haparanda berättar att om gränsen mellan Finland och Sverige stängs också för arbetspendling hoppas man att de finländska vårdarna kan bo i Sverige för en tid.

- Vi har gått ut med ett erbjudande till dem som är boende i Finland och arbetar hos oss om de har möjlighet att bli kvar i Haparanda under en längre tid, säger Ekh till SVT.

Lappland ligger efter Norrbotten

Jukka Mattila som är ledande överläkare vid Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi räknar med att coronaepidemin i finska Lappland först om en eller två månader når den nivån på vilken man nu befinner sig i svenska Norrbotten.

- När vi behöver intensivvård är det möjligt att Norrbotten redan har färre patienter på sjukhus, säger Mattila.

En gråhårig man med glasögon och kavaj tittar in i kameran.
Bildtext Jukka Mattila, ledande överläkare vid Lapplands centralsjukhus.
Bild: Yle/Jarmo Siivikko

På grund av patientsäkerheten vill Mattila inte berätta hur många coronapatienter som just nu behöver sjukhusvård i Lappland, men han berättar att man just nu har några smittkedjor som man inte kan spåra.

- Man kan börja tala om en epidemi inom kort.

Han berättar också att Lapplands centralsjukhus redan nu har förberett sig för att också kunna ta emot coronapatienter från Sverige.

- Om det behövs kan vi nu ta emot coronapatienter eftersom vi ännu inte har epidemin hos oss.

Svenska patienter till Lappland

Hur många svenska patienter Lapplands centralsjukhus skulle kunna ta hand om vill Mattila inte säga i det här skedet.

- Vi har inte räknat på det sättet. Vi har en flexibel plan för hur vi placerar coronapatienter på sjukhuset, så vi kan ta emot fler när det behövs.

Till vardags samarbetar sjukvården i Lappland både med sina svenska och norska kolleger och det samarbetet påverkas inte av Finlands stängda gränser.

- Ambulans- och helikoptersamarbetet fortsätter och fungerar och den stängda gränsen inverkar inte, säger Mattila.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson från SFP vill inte kommentera gränsdiskussionen innan regeringen har förhandlat om saken.

Uppdaterad 7.4 9:55 med förtydligandet att SVT talat med Nordmark Nilsson och Ekh.