Micke och Steffe - är de mest "woke" i Svenskfinland? I ny talkshow letar de efter den nya mannen
Micke och Steffe är två nya kulturprofiler som i en ny talkshow analyserar manlighet tillsammans med åtta inbjudna gäster.
Det är inte skådespelarna Sonja Ahlfors och Joanna Wingren jag möter då jag stiger in i inspelningsstudion, utan Micke och Steffe, två mycket ivriga män som är väldigt entusiastiska över att ha fått en egen talkshow.
Frågan är om de även är mest woke i hela Svenskfinland? (Woke - att vara extra medveten speciellt vad gäller social rättvisa och rasfrågor).
Det handlar om mannen i förändring, vart är vi på väg?
Steffe
Vem är Micke och Steffe?
Mikael “Micke” Palmgren berättar att han har doktorerat i historia, arbetar som lektor vid Helsingfors universitet och skriver också kolumner i Hufvudstadsbladet.
Steffe Strand är utbildad kock men beskriver sig som en konstnärssjäl som gillar att skriva dikter, måla och resa. Han har jobbat en del med radio.
Micke och Steffe beskriver sig själva som feminister. Att de gillar att prata blir också snabbt klart och de gillar alldeles särskilt att svänga sig med begrepp som normkritisk, patriarkala strukturer, intersektionalitet.
Micke berättar att hans engagemang och aktivitet i mansgrupper antagligen var det som gjorde att han nu är med i Micke & Steffe show. Steffe igen har haft ett feministisk radioprogram på X3M.
Vi har i Finland länge odlat myten om att män inte kan prata med varann. Därför tycker jag att idén om en talkshow är bra.
Micke
Vad handlar er show om?
- Det handlar om mannen i förändring, förklarar Steffe, vart är vi på väg? Behöver vi kalla oss män och kvinnor? Kan vi inte bara vara människor allihopa?
- Den feministiska diskursen har blivit så allmängiltig och rådande, kanske ännu inte mainstream men det är jättesvårt för många män att hitta hur vi skall vara idag, fortsätter Micke.
- Alla de regler som vi lärt oss att så här är du en man, så här är en stereotyp man så de fungerar inte mera, fortsätter Steffe. Det är bara att inse att vi måste steppa upp och bli någonting annat.
- Vi har i Finland länge odlat myten om att män inte kan prata med varann. Därför tycker jag att idén om en talkshow är bra. Inte för att motbevisa, vi har ingen sådan agenda alls, men för att se att är det så svårt för oss och vilka strategier vi har för att förändras, säger Micke.
Det har talats väldigt länge om hur manlighetens kris. Kommer ni med någon lösning?
- Nä, nån lösning kommer vi inte med, säger Steffe direkt. Men jag ser på feministerna, hur de har skapat en bredd för hur vi ser på kvinnor, en diversitet. Jag tänker att vi män har mycket att lära, hur kan vi gå ihop och kollektivt fundera på vad vi är? Alla män är inte likadana och ibland kan jag få en känsla att vi drar alla män över en kam, att det bara finns ett sätt att vara man på och det är otroligt problematiskt.
- Mansrollen har varit i kris, det är ett faktum, påpekar Micke. Och jag tycker att krisen nu har kulminerat och det är jätteintressant. Men jag tänker ändå att vi har krisa sen forever men vi har inte riktigt klarat av att hantera den här krisen och därför tror jag att vi idag nått en point of no return.
- Vi kan lära av feministerna, säger Steffe, speciellt i hur vi som män skulle kunna samla upp alla de män som faller igenom systemet och dras till extrema eller rasistiska rörelser. De rörelserna är ofta de enda som står med öppna armar och tar emot dem då vi andra tänker att “nä, ni passar inte in”.
- Det finns så mycket skam i att vara man idag, fortsätter Micke, för att det finns så väldigt mycket gamla patriarkala strukturer, hela vårt samhälle är ju på ett sätt ett slags resultat av en extrem patriarkal och kapitalistisk marknadsekonomisk struktur som männen byggt upp. Vi måste förstå att vi behöver skämmas för olika saker som vi har gjort, men vi kan inte skämmas för det som har hänt, istället måste vi vara på den här point of no return och bestämma åt vilket håll vi skall gå.
- Skam kan vara så förlamande, säger Steffe, om vi skall bära på hela arvet av vad männen har gjort. Då ligger vi bara där och är “ok jag kan inte göra nånting”. Så frågan är - hur kan vi bidra med en annan positiv bild av manlighet?
Vi är inte här för att stryka medhårs utan vi är också här för att på riktigt ta tag i saker
Micke
Vi har väldigt många talkshower med en manlig värd, behöver vi ytterligare en talkshow till?
- Jag kan ta till mig den kritiken, säger Steffe allvarligt. Jag kan verkligen förstå kritiken men jag tänker ändå att kvinnor har behövt separatistiska rum där man i lugn och ro kan liksom prata om saker. Vita, heterosexuella män har haft många såna här herrklubbar, jag ids inte ens prata om det, det är bara äckligt, men samtidigt tänker jag att borde inte vi kunna ha forum och rum där vi på riktigt kan prata om de här sakerna? Rum att prata om känslor, gråta tillsammans, förändra mansbilden tillsammans.
- Det är en provocerande sak att i dagens läge göra en sån här talkshow och påstå att den är normkritisk och feministisk, erkänner Micke. Men vi är inte här för att stryka medhårs utan vi är också här för att på riktigt ta tag i saker och där kan jag nog ställas till svars för jag hoppade på den här idén direkt. Det finns hundratusentals talkshower med manliga värd, men har de verkligen prata om sånt som vi behöver få höra?
Micke och Steffe show börjar den 10. 4. på Arenan och sänds den 13.4 på Yle Fem.
