Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

S:t Karins stad ska hjälpa sina företagare – ska sänka hyrorna och betala sina egna fakturor snabbare

Från 2020
S:t Karinshuset.
Bildtext Arkivbild på S:t Karinshuset där stadens bibliotek finns och andra evenemang ordnas. Nu ska staden hjälpa sina företagare under coronakrisen.
Bild: Yle/Lotta Sudnström

På S:t Karins stadsstyrelses möte på måndagen diskuterades hur staden kan hjälpa sina företagare under coronakrisen.

Man kom underfund med att man åtminstone ska sänka hyrorna för de företag som hyr utrymmen och tomter från staden, berättar Jaana Shelby (KD).

- Det här har varit ett hårt slag för företagarna och vi försöker hjälpa till, säger hon.

Shelby understryker att mycket av det som diskuterades på måndagens möte i stadsstyrelsen ännu är på hälft, och således har inga beslut tagits gällande dem.

Men staden ska åtminstone försöka ta itu med de projekt som finns budgeterade för i år så tidigt som möjligt. Staden ska också betala sina egna fakturor i en snabbare takt för att få pengarna att cirkulera. Vanligtvis har staden 30 dagar på sig att betala dem.

Det ska också bli billigare och enklare för företagare och privatpersoner att få byggnadstillstånd samt att betala för anslutningsavgifter för en period.

Staden ska också rekommendera att privata hyresvärdar låter företagarna få rabatt på hyran under en tid.

Under mötet diskuterade man också att införa krishjälp för företagare, då samtliga av stadens företagare skulle ha tillgång till experthjälp under den här turbulenta perioden. Det ska också bli möjligt för företagare att kunna erbjuda sin service och sina produkter till staden uppdelade i mindre mängder.

- Så om vi säger att staden ska köpa 50 000 kilo potatis för mat till skolorna, så kanske ett företag bara har 10 000 kilo vid det tillfället, men kan ändå göra ett erbjudande, förklarar Shelby.

Tjänstemännen jobbat hårt

Shelby säger att hon är tacksam för stadens tjänstemän som den senaste månaden arbetat dygnet runt och jobbat väldigt hårt. Hon sa också att stämningen under måndagens möte var positiv och stöttande. När en stadsstyrelsemedlem kom med förslag fick det ofta medhåll av övriga medlemmar.

Många av stadens invånare som inte kan arbeta med sina vanliga arbetsuppgifter just nu har också frivilligt visat intresse för att hjälpa till där de kan med andra uppgifter, berättar Shelby.

Måndagens diskussioner gällde företagare, enligt de nuvarande planerna ska situationen för föreningar och andra organisationer diskuteras om två veckor.

Diskussion om artikeln