Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det blir inte brist på mat i Finland - men hamstring kan göra maten dyrare

Från 2020
Det kommer att finnas kartor för att kunderna ska kunna hitta rätt hylla.
Bildtext Coronakrisen har påverkat finländarnas köpvanor. Vi konsumerar till exempel mera kött, bröd och spannmål.
Bild: Yle/Josefine Janhonen

Coronakrisen kan tillfälligt höja matpriserna, men det blir inte brist på mat i Finland. Det största hotet mot matförsörjningen globalt är om stora exportländer inför exportförbud på viktiga matvaror, förutspår Pellervo ekonomiska forskningsinstitut, PTT.

Coronakrisen kommer sannolikt att påverka också matförsörjningen i Finland. Konsekvenserna ser ändå ut att bli relativt små för konsumenten.

Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT har analyserat livsmedelsekonomin och konstaterar i sin rapport att matpriserna tillfälligt kan gå upp.

- På kort sikt kan hamstring av mat leda till tillfälliga prishöjningar. Det beror på att livsmedelskedjan till följd av hamstringen måste öka sina resurser, och det ger tilläggskostnader speciellt i undantagsförhållanden, säger PTT:s forskningschef Hanna Karikallio i pressmeddelandet.

Frukt och grönsaker i en butik.
Bildtext Finländarna äter mera hemma och det påverkar livsmedelssektorn.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Livsmedelssektorn påverkas också på lång sikt av coronakrisen. Den ekonomiska recessionen leder till att folks köpbeteende ändras.

Då folk har mindre pengar att röra sig med köper de billigare varor. Till exempel köttfärs blir populärare än köttfilé och det påverkar lönsamheten inom branschen.

Kaffe och frukt kan bli bristvaror

Matförsörjningen i Finland fungerar väldigt bra också i undantagsförhållanden, konstaterar PTT.

Självförsörjningsgraden är hög, då 80 procent av all mat produceras i Finland. Endast en femtedel av livsmedlen importeras från utlandet.

Rågfält
Bildtext Årets skörd kommer inte att påverkas märkbart av coronakrisen, men det kan bli svårt att få säsongsarbetskraft från utlandet.
Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen

Om det skulle bli problem med import av varor kan det ändå bli brist på vissa varor, som till exempel kaffe och många frukter.

Matförsörjningen i Finland kan också påverkas negativt om många jordbrukare och andra arbetstagare inom livsmedelskedjan skulle insjukna i coronaviruset samtidigt.

Matens väg från åkern till bordet är lång och risken för att livsmedelskedjan ska brytas eller fördröjas har ökat på grund av coronaviruset, skriver PTT. Ett sådant scenario skulle också höja matpriserna.

Efterfrågan på inhemskt kött har ökat

Coronakrisen har redan påverkat finländarnas konsumtionsbeteende. Genast i början av krisen hamstrade folk livsmedel med lång hållbarhet. Det blev också brist på en del färskvaror, som till exempel köttfärs.

Samtidigt har efterfrågan på färdigmat ökat, eftersom folk äter mera hemma. Också efterfrågan på bröd och spannmål har ökat.

I fjol sjönk köttkonsumtionen i Finland, men på grund av coronakrisen ökar köttkonsumtionen igen. Maträtter som tillagas hemma innehåller mera kött än restaurangmat. Det är speciellt efterfrågan på inhemskt kött som har ökat.

Exportbegränsningar påverkar matförsörjningen globalt

Coronakrisen är inte ännu ett hot mot matförsörjningen i världen. Hotet mot den globala matförsörjningen ökar ändå om länder inför omfattande exportbegränsningar av viktiga livsmedel.

Risodling i Indien.
Bildtext Till exempel Indien, Kina och Nepal har infört exportbegränsningar för ris. Enligt PTT påverkar det inte Finland, eftersom vi har stora mängder ris i lager.
Bild: Mostphotos/Camilla Westin

Några länder har redan infört exportbegränsningar på varor så som ris, spannmål, oljeväxter, soja, ägg, kött och majs.

Världshälsoorganisationen WHO och livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har vädjat om att den internationella handeln ska få fortsätta. Då avhjälps också problemen med matförsörjningen.

Diskussion om artikeln