Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gränserna mot Sverige och Norge får strängare bestämmelser fram till 13.5 - regeringen höll presskonferens

Från 2020
Uppdaterad 07.04.2020 10:11.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens kring striktare linje vid gränserna - Spela upp på Arenan

Regeringen har blivit klar med sin linjedragning om gränstrafiken i coronatider. Både Lappland och Åland berörs av strängare regler som gäller till mitten av maj.

Efter regeringens morgonmöte hölls en presskonferens om de nya begränsningarna, som påverkar Åland mycket. Innehållet har publicerats i ett pressmeddelande från Statsrådet.

Gränstrafiken från Sverige till Åland skärps

Passagerartrafiken på färjorna från Sverige stryps nu. Det betyder att Ålands sjukhus inte kan använda svensk sjukvårdspersonal som pendlar. Fjorton dygns karantän krävs. Enligt Ålandsministern Anna-Maja Henriksson rör det sig om ett tiotal läkare och 30 sjukvårdare.

Behövliga läkare skickas från Fastlandsfinland till Åland, och det säkerställs att den personal som kommer till Åland har tillräckliga kunskaper i svenska, lovar regeringen.

Piloterna på den sjukvårdshelikopter som står till Ålands förfogande omfattas inte av kravet på att hålla sig i karantän i 14 dygn.

Nödvändig och motiverad persontrafik med reguljärflyg från Stockholm, Helsingfors och Åbo till Mariehamn är fortfarande möjlig. Det innebär personer i arbete som är viktigt med tanke på samhällets funktion eller försörjningsberedskapen och som inte kan skjutas upp, enligt regeringens pressmeddelande.

Persontrafik på rutterna inom fartygstrafiken från Åland till Fastlandsfinland är fortfarande möjlig.

Fortsatt arbetspendling till Sverige möjlig i norr

I svenska Norrbotten vädjade myndigheterna om att arbetspendlingen för finländsk sjukvårdspersonal till Sverige skulle få fortsätta. Det har den finländska regeringen accepterat.

Regeringen har som mål att ytterligare minska rörligheten inom den naturliga pendlingsregionen vid gränsen mot Sverige och Norge. I fortsättningen tillåts endast den mest nödvändiga pendeltrafiken, och arbetstagaren ska kunna visa upp ett intyg av arbetsgivaren över att arbetet är nödvändigt.

Arbetstagare som kommer till Finland från Sverige eller Norge ska följa anvisningarna om att minska smittrisken och helst hålla sig i förhållanden som motsvarar karantän både när de befinner sig i Finland och i hemlandet.

Men den finländska sjukvådspersonalen borde undvika att åka hem varje dag. De svenska arbetsgivarna borde erbjuda logi på arbetsorten, sa inrikesminister Maria Ohisalo vid morgonens presskonferens.

Foto på avstånd av fyra ministrar i presskonferens.
Bildtext Fyra ministrar på presskonferens på avstånd, Anna-Maja Henriksson längst till vänster.
Bild: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

Arbetet för att få säsongarbetare till Finland fortsätter

De ministrar som deltog i presskonferensen var inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Pekka Haavisto rapporterade om framgångar i förhandlingarna med Ukraina om att ta 1 500 säsongsarbetare till Finland. De har en specialkompetens som behövs i det finländska jordbruket för försörjningsberedskapen.

Arbetsgivarna tvingas förmodligen bekosta charterplan för sin personal. De ska också se till att de nya arbetstagarna håller sig i karantän i 14 dagar vid ankomsten. Det kravet gäller alla som nu kommer tll Finland.

Ministrarna betonade att man noga följer hur sjukdomsläget utvecklas. Regeringen är beredd att vid behov ytterligare begränsa gränstrafiken.

Se presskonferensen på ursprungsspråket här.

Livebloggen har avslutats, och finns här (dessvärre i omvänd ordning):