Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Ryssland straffas initiativ för att hjälpa sjukhus som saknar skyddsutrustning - Vjatjeslav Jegorov blev inkallad till förhör då han försökte få tag på handskar och respiratorer

Från 2020
En rysk man.
Bildtext Vjatjeslav Jegorov ville hjälpa men blev istället inkallad till förhör.
Bild: Kerstin Kronvall

Ryssland med sina drygt 144 miljoner invånare visar än så länge upp rätt få smittade i coronavirus.

Enligt övervakningsmyndigheten Rospotrebnadzor har man gjort över sjuhundratusen coronatest. Bland dem har nästan 6 500 fall konstaterats, och bara 47 människor uppgavs på måndagen (6.4) ha dött av coronaviruset i Ryssland.

Rysslands statliga viruslaboratorium, Vektor i Novosibirskregionen, hävdar att man har gjort framsteg i arbetet med att hitta ett vaccin mot corona.

Enligt tidningsuppgifter är det meningen att börja testa vaccinet på människor redan i juni.

Två poliser patrullerar på ett näst intill tomt Röda torget i Moskva.
Bildtext Två poliser patrullerar på Röda torget i Moskva den 6 april.
Bild: AFP / Lehtikuva

Misstänksamhet bland folket

Samtidigt förekommer det stor misstro mot myndigheternas uppgifter.

Generalkonsul Anne Lammila på Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg säger att det inte finns några andra uppgifter än de officiella.

De visar att häpnadsväckande få har insjuknat, till exempel bara omkring 200 i staden Sankt Petersburg med långt över fem miljoner invånare.

- Men Världshälsoorganisationen litar på de ryska uppgifterna, säger Lammila.

De allra flesta finländare har lämnat Ryssland, just nu är det bara cirka 350 som har meddelat att de är kvar i landet.

Anne Lammila säger att det inte är obligatoriskt att rapportera var man är. Det kan alltså finnas flera finländare kvar.

Sjukhusen saknar skyddsutrustning

Med ryska mått mätt är Kolomna en småstad. Staden som ligger sydost om Moskva har omkring 140 000 invånare.

En av dem är Vjatjeslav Jegorov. Han råkade illa ut då han ville hjälpa stadens sjukhus att klara coronaviruskrisen.

I Ryssland kan man beställa hembesök av läkare och första hjälpen då man blir sjuk. Vjatjeslav Jegorov lade märke till att bara en del av de läkare och vårdare som gjorde hembesök bar skyddsmasker och handskar.

Kolomnas historiska centrum.
Bildtext Kolomnas historiska centrum.
Bild: Kerstin Kronvall

- Jag utgick från att de som jobbar inom sjukvården vet att man måste skydda sig. Därför antog jag att det är brist på skyddsutrustning, säger Jegorov.

Han tog kontakt till stadens sjukhus och chefsläkaren sände honom en lång lista på sådant som saknades. På listan fanns bland annat handskar och respiratorer.

Initiativet straffade sig

Jegorov lade upp listan på en webbplats och ville starta en insamling för att kunna skaffa det som sjukhusen behövde. Det borde han inte ha gjort.

Inom kort kallades nämligen chefsläkaren och Jegorov till säkerhetstjänsten FSB för förhör. De anklagades för att skapa panik.

För Jegorov var det egentligen inte någon överraskning att han kallades till förhör. Han har också varit aktiv inom medborgarrörelsen som kräver bättre sophantering. Också av den anledningen har polisen gripit honom.

Makthavarna vill lugna folket

Panik är något den ryska statsledningen verkar sky mera än coronaepidemin. Enligt tidningen Kommersant har presidentadministrationen som uppgift att förhindra panik.

Det är inte så underligt om en viss panikkänsla infinner sig. Uppgifter från många regioner visar att läget är oroväckande.

Enligt uppgifter från välgörenhetsfonden Sozidanie, Skapelsen, har omkring 15 procent av sjukvårdspersonalen smittats av coronavirus.

Bristen på skyddsutrustning och vårdapparater är stor, säger fondens chef Elena Smirnova i en intervju till webbtvkanalen Dozjd.

Det är svårt att få tag på utrustning också om man har pengar att köpa sådan. Lagren är redan tömda.

Sozidanie har fått förfrågningar från 40 sjukhus i 16 regioner i Ryssland.

Svårt tro på officiell information

I Kolomna är Vjatjeslav Jegorov orolig. Bristen på trovärdig information från myndigheternas sida skapar förvirring och då sprids också rykten.

- Jag vågar inte tala om antal sjuka, vi har inga sådana uppgifter, men allt tyder på att mörkertalet är stort, säger Jegorov.

Han berättar att det under vintern har förekommit ovanligt många fall av svår luftvägsinfektion i Kolomna. Hela hans familj har också varit sjuk. Nu hoppas de att det var coronavirus de hade och inte någon annan säsonginfluensa.

Också från andra orter kommer det uppgifter om stor spridning av luftvägsinfektioner och lunginflammation.

Webbtidningen stolicaonego.ru skrev i slutet av mars att det i staden Petrozavodsk i ryska Karelen hade varit 70 procent flera fall av svår luftvägsinfektion än vanligen vid den här tiden av året.

Källor: Kommersant, Izvestija, Rospotrebnadzor, tvrain.ru, fontanka.ru, stolicaonego.ru

Diskussion om artikeln