Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Decimerat bröllop till följd av coronapandemin - "Alla vigslar är unika och vackra på sitt sätt"

Från 2020
Uppdaterad 13.04.2020 09:11.
Jennifer Sundqvist.
Bildtext Jennifer Sundqvist och den blivande makens bröllop decimeras till följd av corona.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Jennifer Sundqvist har handlat ljusstakar, dukar och pynt och frysen är full med nötfilé. Festlokal, frisör och blommor var redan bokade för en stor bröllopsfest i slutet av maj. Nu blir det ett litet aprilbröllop med föräldrarna som enda gäster.

Jennifer Sundqvist i Ytteresse och hennes blivande make André Snellman började planera sitt bröllop för ett år sen. Det mesta vad klart för ett stort bröllop med omkring hundra gäster den 23 maj.

- Vi hade fixat allt, också detaljer som pynt och dukar var klart. Det var bara resten av maten och tårtorna kvar att ordna, säger Jennifer.

Till följd av coronakrisen kastades alla planer omkull.

De enda gäster som får närvara är brudparets föräldrar, med brudpar, präst, kantor, fotograf, filmare är kvoten på tio personer fylld.

Bara att acceptera läget

Jennifer säger att hon först inte trodde att alla bröllopsplaner skulle gå i stöpet och att gränsen på tio personer var absolut. Men det visade sig bli ett decimerat bröllop.

- Först trodde jag inte att det var sant, jag till och med skämtade om det. Men sen insåg jag att det är allvar, det var bara att acceptera läget, säger Jennifer.

Brudparet vill filma sin vigsel och det betyder att vaktmästaren väntar utanför kyrkan för att inte överstiga maxantal personer.

- Vi får hoppas att det inte blir strul med ljudet eller bågra andra tekniska problem, men vi får hoppas att allt fungerar, säger Jennifer.

Kyrkoherde Mia Anderssén-Löf.
Bildtext Kyrkoherde Mia Anderssén-Löf
Bild: Yle/Mikaela Löv

Reglerna är stränga

Mia Anderssén- Löf som är kyrkoherde i Nykarleby församling säger att reglerna är stränga. Det är kyrkostyrelsen som dragit upp gränserna på basen av regeringens beslut.

- Tiopersonersregeln gäller, och det måste inte heller vara fullt tio personer på plats, utan bara de som berörs. Varje person som närvarar utsätter sig för en risk och reglerna är till för att skydda från smitta, säger Löf.

Det blir riktigt små bröllop, men det var inte heller så ovanligt innan coronans framfart säger Anderssén-Löf. Det räcker med brudpar, präst och två vittnen för att en vigsel ska äga rum, och vittnena kan vara kantorn och vaktmästaren.

- Många föredrar små vigslar och en vigsel är ändå fullt ut en vigsel, fast den är liten. Det kanske kan vara en tröstande tanke, säger Anderssén-Löf.

Mia Anderssén säger att det viktigaste för henne som präst ändå är brudparets önskemål, vad de önskar av sin bröllopsdag.

- Vad har de drömt och tänkt? Jag hoppas att brudpar frimodigt tar kontakt med oss för att diskutera olika alternativ, säger Anderssén-Löf.

Kyrkan kan välsigna äktenskap längre fram

En vigsel, när man stadfäster äktenskapet, kan bara ordnas en gång. Men det finns andra möjligheter för den som drömmer om ett stort bröllop.

Inget hindrar att man gör den juridiska biten nu, men sedan återkommer till bröllpet efter att coronan lagt sig säger Anderssén-Löf.

- Vi kan till exempel hålla en kyrklig välsignelse av äktenskapet längre fram i tiden. Då kan man fylla kyrkan med gäster, om det var det man drömde om, säger Anderssén-Löf.

Anderssén-Löf säger att det trots allt är bra att veta att man kan viga sig också nu trots de restriktioner som råder.

Flyttade bröllopet

För två veckor sedan tog paret Sundqvist- Snellman beslutet att avboka allt utom själva vigseln. Samtidigt böt man också datum för vigseln.

- Om restaurangerna ska vara stängda till i slutet av maj så finns det inte en chans att vi får ha ett stort bröllop. Vi hade planerat i ett år och så slutade det så här, säger Jennifer.

Ute i Europa, bland annat i Spanien får man inte hålla vigslar just nu. I Tyskland får bara två personer samlas på samma ställe och paret ville inte riskera att hamna i den situationen.

Därför tog paret beslutet att tidigarelägga sitt bröllop till den 25 april i samråd med vigselprästen.

- I och med att vi har allting klart så är det bara att byta datum. Det är inte svårt att få tid till frisören heller nu när folk mestadels hålller sig hemma, säger Jennifer.

Mera närvaro och mindre yta

Visst har Jennifer varit ledsen och besviken. För Jennifer är bröllopet något hon sett fram emot länge, redan som lite flicka. Besvikelse har varvats med tankar om att det blir nog bra i alla fall.

Det som fortfarande är ledsamt är att Jennifer inte får den bröllopsdag hon önskade sig. En stressig, stökig, lite nervös men ändå fin dag att minnas, så som hon hört andra berätta.

- Nu har jag accepterat läget och också tänkt att det blir en mindre stressig dag. Vi klär på oss, åker till kyrkan och sen då? Det finns inte så mycket man får göra. Ska vi gå hem, se en film och beställa snabbmat?, säger Jennifer och skrattar.

Samtidigt blir dagen fin på så vis att det inte handlar om att visa upp någon yta inför andra. Allt brudparet gör är för sin egen skull.

- Jag tror att vi kan ta in vigseln på ett annat sätt. Vi behöver inte vara nervösa utan kan vara mera i stunden, säger Jennifer.

Ett brudpar går med ryggen till kameran längs mittgången i en kyrka.
Bild: Mostphotos

Alla vigslar är vackra på sitt sätt

Mia Anderssén-Löf har vigt par i församlingarna längs den finlandssvenska kusten. Hur man firar bröllop varierar, men hon säger att alla vigslar är vackra på olika sätt.

Det kan handla om äldre par som har mognat till sitt beslut och har olika liv bakom sig och hittat kärleken på äldre dar.

Det är också fint att viga par som vill gifta sig för att framtiden är oviss därför att de inte vet hur länge de får ha varandra, säger Anderssén-Löf.

Det är också vackert att viga unga par som har livet framför sig som ett oskrivet blad.

- Det finns så många olika liv och jag tror man gör klokt i att minnas att fast situationen just nu är unik så är också varje vigsel unik och varje par unikt, och glädjen hittar sin form, säger Anderssén-Löf.

Mia Anderssén-Löf säger att de flesta har många planer och tankar inför sitt bröllop, det visar att bröllopet är viktigt. Det är på inget vis fel, eller ytligt, att önska sig en stor och fin fest.

Men det är också lika fint med ett enkelt bröllop, en storståtlig fest är inget kvitto på att man tar äktenskapet mera på allvar säger Anderssém-Löf. Man ska fira sitt bröllop på det sätt man känner sig bekväm med.

Vigsel under kriget

Mia Anderssén-Löf har under den senaste tiden tänkt mycket på sin egen mormors bröllop som firades under kriget. Anderssén-Löf fick nyligen ärva bröllopsfotot när hennes mormor avled.

På bilden har hennes mormor en tulpanbukett i handen och är klädd i en blå klänning med vita prickar och slöja.

- Jag har tänkt på hur man vågade gifta sig under de omständigheterna, hur man i den stunden vågade se framåt och känna hopp om att det skulle blir fred och att man skulle kunna grunda en familj.

Anderssén-Löf säger att för henne visar bröllopsfotografiet på hopp och framtidstro.

- Att gifta sig i den situation vi lever i nu kan också på ett särskilt sätt berätta något om vad vi drömmer om för framtiden och vad vi hoppas på att få dela.

Vill inte ge upp sin dröm

Jennifer hoppas fortfarande på en stor fest för släktingar och vänner, efter coronan. Eftersom vigseln filmas och kan paret senare visa filmen för vänner och bekanta.

Mia Anderssén-Löf anser också att det är en god idé att låta filma och fotografera sin vigsel om man har den möjligheten. Beroende på hur kyrkorna är utrustade kan det också vara möjligt att streama vigsel på nätet.

Hur och när Jennifer och Andrés stora bröllopsfest ska gå av stapeln får paret se senare. Ännu är inga beslut tagna,

- Jag vill ändå inte ge upp min dröm om en stor fest, så jag hoppas att den blir verklighet så småningom, säger Jennifer Sundqvist.

Diskussion om artikeln