Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smutsigt spel i Fifas kulisser: Ryssland och Qatar mutade till sig VM i fotboll

Från 2020
Sepp Blatter-karikatyr.
Bildtext Fifas profithunger har väckt avsky bland fotbollsfans. Detta karikatyrporträtt på Sepp Blatter restes i England år 2015.
Bild: AOP

Åklagarmyndigheterna i USA slår fast att Ryssland och Qatar betalade mutor till medlemmar Fifas exekutiva kommitté innan de tilldelades VM i fotboll 2018 respektive 2022.

Bland de utpekade märks Nicolás Leoz, som var ordförande för det sydamerikanska fotbollsförbundet då omröstningen ägde rum, och det brasilianska fotbollsförbundets förre ordförande Ricardo Teixeira. Båda tog emot mutor i utbyte mot att de lade sin röst på Qatar i samband med omröstningen år 2010.

I åtalet framkommer det också att Ryssland betalade Fifas före detta viceordförande, Jack Warner, fem miljoner dollar för att han skulle lägga sin röst på Ryssland. Rafael Salguero, tidigare medlem i Fifas exekutiva kommitté, erbjöds en miljon dollar för att rösta på Ryssland.

– Profitbegär och mutor har varit kutym inom internationell fotboll i årtionden. De åtalade har korrumperat den internationella fotbollens förvaltning och affärsverksamhet genom att ta emot mutor och medverka i kriminella handlingar, säger chefen för FBI:s New York-enhet William F Sweeney Jr i ett pressmeddelande.

Sedan de första åtalen offentliggjordes i maj 2015 har 26 personer erkänt sig skyldiga. Dessutom har den tidigare tidigare Fifa-ordföranden Sepp Blatter och den tidigare Uefa-ordföranden Michel Platini stängts av i åtta år för mottagande av mutor.

Källor: The Guardian, The New York Times

Diskussion om artikeln