Kina passerar milstolpe: Inget dödsfall under det senaste dygnet - och miljonstaden Wuhan öppnas

Kina passerar en milstolpe med sin rapport om att landet under det senaste dygnet inte har noterat ett enda dödsfall. Beskedet kommer samtidigt som invånarna i jättestaden Wuhan får lämna staden för första gången sedan nedstängningen den 23 januari.
Om beskedet är korrekt är det första gången som ingen i Kina avlidit av coronaviruset under ett dygn sedan landet började offentliggöra sin statistik i januari.
Även om de siffror som Kina presenterar inte är helt överensstämmande med det verkliga läget anses ändå trenden vara hoppingivande.
Kina passerade infektionstoppen i februari, och antalet nya coronafall i Kina har minskat sedan mars.
Kina hotas ändå av en andra virusvåg från utlandet, och hittills har omkring tusen smittade personer påträffats bland dem som anlänt till Kina. De kinesiska myndigheterna beslöt därför att stänga av största delen av den utländska flygtrafiken.
Myndigheterna fokuserar nu på "importerade" virusfall och på människor som är symptomfria men som kan vara smittbärare.
Invånare i Wuhan släpps ut ur staden efter elva veckor
Invånare i den länge isolerade miljonstaden Wuhan får nu lämna staden för första gången sedan nedstängningen den 23 januari.
Öppnandet av Wuhan firades med ett mäktigt ljusspel som utgjorde en hyllning till sjukvårdare och andra som kämpat under svåra förhållanden.
Wuhan är huvudstad i provinsen Hubei i centrala Kina, och utgjorde centrum för virusutbrottet. Staden har 11 miljoner invånare.
Läget i staden är dock under fortsatt strikt kontroll.
Kinesernas rörelsefrihet styrs av appar i mobilen
Myndigheterna har meddelat att alla som kan uppvisa en "grön kod" i en speciell hälsoapplikation på sin smarttelefonen tillåts bege sig ut från Wuhan.
Hälsokoden på mobiltelefonen innebär att användarna har fått en färgbeteckning utgående från hälsotillstånd och resehistoria - enligt de tre trafikljusfärgerna grön, gul, röd. Koden kan sedan skannas av myndigheterna.
Hälsokoden på mobiltelefoner ett viktigt kontrollredskap
Appen är specifik för varje stad eller provins. En grön kod betyder att man kan röra sig relativt fritt, en gul kod betyder att man ska stanna hemma i isolering och en röd kod innebär att man är en bekräftad covid-19-patient och därmed i karantän.
Många restauranger, butiker, hotell och olika anläggningar ber sina kunder vid inträdet visa upp koden i mobiltelefonen. Till exempel i Wuhan får man åka kollektivt enbart om man kan uppvisa en grön kod.
Har du en grön kod får du röra dig relativt fritt
Hälsoapparna utgör en viktig del av den kinesiska ledningens kontroll av människor och deras rörelser. Det uppges ändå finnas problem med appsystemet eftersom färgkoden inte alltid stämmer överens med verkligheten, skriver The Guardian.
Apparna befaras också i förlängningen kunna inkräkta på människors integritet.
"Epidemifria" områden blev problematiska på grund av smittade symptomfria personer
Kinesiska myndigheter slog tidigare fast att det fanns "epidemifria" bostadsområden och gav invånarna där tillåtelse att lämna sina hem för två timmar. Men myndigheterna drog ändå senare tillbaka beteckningen "epidemifri" från 45 områden.
Orsaken till det var inte helt klar men det handlade till stor del om problemet med kontroll av symptomfria smittade personer.
Det är oklart hur många som har drabbats av covid-19 i Kina, men det totala antalet bekräftade fall sades i går (6.4) vara 81 740. Sammanlagt 3 331 människor har dött i Kina på grund av viruset, uppger landets hälsokommission.
WHO fick virusbeskedet från Kina i slutet av december 2019
- I slutet av december 2019 fick Världshälsoorganisationen WHO ett meddelande från Kina om att en okänd form av lunginflammation brutit ut i staden Wuhan.
- Efter det spreds viruset till världens alla hörn. Den 11 mars deklarerade WHO att sjukdomen covid-19 definierades som en pandemi.
- Globalt har uppskattningsvis över 1,3 miljoner människor smittats av viruset, och över 75 000 dödsfall har rapporterats. Mörkertalet är dock stort på grund av begränsad testning och myndigheternas sätt att rapportera eller inte rapportera om fall.
Källor: Reuters, BBC, AP, AFP, The Guardian