Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hela Östnyland hör inte den allmänna farosignalen - bara mellan 70 och 80 procent av befolkningen nås

Från 2020
Räddningsdirektör Peter Johansson.
Bildtext Östra Nylands räddningsdirektör Peter Johansson är medveten om problematiken med den allmänna farosignalen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Reagerade du på det sju sekunder långa testet av den allmänna farosignalen i måndags? Det gjorde inte alla östnylänningar.

Klockan 12:00 den första måndagen varje månad testas den allmänna farosignalen. Larmet testas för att myndigheterna ska kunna försäkra sig om att den fungerar, om en verklig farosituation skulle uppstå.

Trots att farosignalen är till för allmänheten så har invånare reagerat på att den inte hörs på alla ställen i Östnyland.

Östra Nylands räddningsverk logo på brandbilsdörr
Bildtext Är man osäker på om man bor på ett ställe där farosignalen hörs kan man ladda ner 112-appen och slå på positioneringen. Arkivbild.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Peter Johansson är räddningsdirektör på Östra Nylands räddningsverk och säger att han är medveten om problemet.

- Larmanordningarna finns på sådana ställen att vi ska nå de flesta. För tillfället når vi uppskattningsvis 70-80 procent av invånarna här i den östra delen av Nyland.

Han påpekar också att det är viktigt att komma ihåg att det inte är meningen att larmet ska höras om man är inomhus, utan det ska höras då man vistas utomhus.

- Naturligtvis kan vi öka på mängden larmanordningar, vilket är en kostnad, men det har visat sig att det inte är så lätt att placera ut dem speciellt i byarna.

Alarmsiren
Bildtext Kan du tänka dig att ha en sådan här på ditt hus? Arkivbild på ett alarmsystem.
Bild: Yle/Sune Bergström

Johansson säger att problemet är att larmanordningarna måste placeras på ett tak på ett lämpligt ställe.

- Och den offentliga förvaltningen har inte så hemskt många sådana byggnader.

Han berättar att det också är möjligt att placera ut en larmanordning på ett privatägt tak, men att det kräver en del avtal och överenskommelser som inte alltid är så lätta att uppnå.

Bild på en telefon hållen i högerhand med nödcentralsapplikationen öppen.
Bildtext 112-appen gör att räddningspersonalen kan få dina exakta koordinater om ett nödläge uppstår. Arkivbild.
Bild: Yle/Katarina Lind

Rekommenderar 112-appen

För dem som vet att den allmänna farosignalen hörs dåligt, eller inte alls, rekommenderar Johansson 112-appen.

- Appen har en ny funktion där du får allmänna faromeddelanden. Det kräver att du har din positionering påslagen hela tiden och då får du automatiskt in de faromeddelanden som berör det område där du befinner dig just då.

Johansson poängterar att han också rekommenderar 112-appen i största allmänhet eftersom den fungerar bra i sådana situationer där man behöver hjälp snabbt.

Jaakko Jalonen från SDP i Borgå
Bildtext Jaakko Jalonen tycker att det är synd att inte alarmet för allmän fara hörs över hela Östnyland. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Inga snabba åtgärder kan utlovas

Stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP) tycker att det är beklagligt att den allmänna farosignalen inte hörs på alla ställen i Östnyland.

- Det är synd. Med tanke på att vi både har Neste och Lovisa kärnkraftverk här så tycker jag att den borde höras överallt, säger Jalonen.

Oljeraffinaderi
Bildtext Jaakko Jalonen tycker att den allmänna farosignalen borde höras överallt i Östnyland med tanke på både Sköldvik och Lovisa kärnkraftverk. Arkivbild på Sköldvik.
Bild: Jari Järvinen / Yle

Jalonen säger att problematiken med att den allmänna farosignalen inte har tagits upp i stadsstyrelsen ännu, men han ser ingen orsak till att den inte kan tas upp inom styrelsen i framtiden.

- Jo, det kommer säkert att komma upp i styrelsen. Men nu har vi förstås den här coronahärvan så jag kan inte lova några snabba åtgärder.

Diskussion om artikeln