Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fritidsboende svarar på coronakritiken: "Vi träffar knappt folk alls, utan lever i vår egen bubbla"

Från 2020
Uppdaterad 12.04.2020 10:48.
Man på cykel
Bildtext Esbobon Jacob Roos och hans familj visste genast att de vill vara i Hangö då coronaepidemin tog fart. Det är skönt att bo i en småstad med naturen runt knuten.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Många av Hangös fritidsboende har starka band till staden och har därför valt att flytta till sitt andra hem på udden under coronakrisen.

De förstår att Hangöborna kan vara rädda att folk hämtar coronaviruset med sig till udden från sina hemkommuner.

Men de deltidsboende som Yle Västnyland träffat, intygar att de är väldigt noga med att följa regeringens direktiv för att hindra smittospridning.

"Tomma tunnor bullrar mest"

Jacob Roos har varit i Hangö med sin familj sedan epidemin bröt ut och han tar diskussionen på sociala medier om huruvida folk från andra orter borde låta bli att komma till staden med ro:

- Det är ju några tunnor som skramlar, och de skramlar ju högt. Men till 90 procent är alla helt ok, och man förstår att det här är en situation där vi måste hjälpas åt och vara tillsammans.

Familjen Roos har tre barn och i början då alla restriktioner ännu inte trätt i kraft träffade barnen sina kompisar. I dagsläget träffar de knappt några människor alls, utan umgås bara i sin egen bubbla.

Man utomhus
Bildtext Jacob Roos har också ett Hangöbaserat företag och det passar bra att jobba från familjens andra hem nu under coronaepidemin.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Jacob Roos förstår att folk börjar titta snett på varandra under de speciella omständigheter som råder för tillfället.

- Men alla sitter vi i samma båt. Det att man sedan förhåller sig fientligt till några för att de kommer någon annanstans i från, tycker jag nästan är naivt och lite dumt.

"Förstår att folk är rädda"

Enligt de senaste siffrorna (på finska endast) hör Hangö till de kommuner i Finland hittills klarat sig undan med få fall av smitta.

Som en orsak till detta har nämnts Hangös isolerade läge, då staden ligger på en udde.

Jacob Roos har full förståelse att de som tillhör en riskgrupp därför kan vara rädda för smitta utifrån.

- Men när man är rädd och osäker vill man ofta ha någon att skylla på, och då är det lättare att skylla på någon man inte riktigt känner.

Han tror dock inte att Hangö för evigt kommer att skonas från viruset, som kommer att cirkulera tills man antingen hittar ett vaccin eller det uppstår flockimmunitet.

Måste jobba på distans

Också Esbobon Lenita Sandell och hennes man har valt att jobba på distans från Hangö sedan mitten av mars.

- Från min arbetsplats har vi blivit tillsagda att vi måste jobba hemifrån. Det första datumet var till fram 14 april, och senaste budet är till 13 maj.

Lenita är född och uppvuxen i Hangö och familjen har sedan länge ett andra hem i Kapellhamnen.

Kvinna med cykel
Bildtext Lenita Sandell delar sin tid mellan hemmen i Esbo och soliga Hangö.
Bild: Privat

De facto har hon och hennes man vanan inne att jobba på distans, och de har redan länge delat tiden mellan hemmet i norra Esbo och Hangö.

När coronaepidemin bröt ut valde de därför att stanna i Hangö, och har den senaste månaden levt tämligen isolerade från omvärlden.

- Vi rör oss väldigt lite, vi träffar ingen. Jag har inte ens träffat min bror på över en vecka, säger Lenita.

De handlar en eller två gånger per vecka och då är det också snabbt in och ut ur affären. De är noga med att tvätta och descinfiera händerna före och efter.

Just nu hålls paret också i Hangö, de åker inte fram och tillbaka mellan Esbo och Hangö.

Skulle olyckan vara framme och de skulle få symptom på coronavirus, tyr de sig till företagshälsovården och behöver alltså inte belasta sjukvården lokalt.

Överlag känner sig Lenita Sandell välkommen i Hangö.

- Vi har ju varit i här i över trettio år och när barnen var små.

Distansjobbarens vardag

Lenita är anställd på ett stort telekombolag och jobbar med global marknadsföring, hennes titel är "Global Event Manager".

Vanligtvis reser hon mycket i sitt jobb, men det blev det tvärstopp med när pandemin tog fart.

Alla de mässor som varit inplanerade har inhiberats och delvis ersatts med såkallade digitala events och webbseminarier.

Eftersom hon är van att distansjobba innebär dagsläget inte omvälvade förändringar, och hon ser både för-och nackdelar med situationen.

Det positiva är att hon får lägga upp sin arbetstid själv, vilket är bra till exempel med tanke på tidskillnader mellan olika länder.

-Vi har ofta telefonmöten med USA, så då kan vi ringa när det är kväll här och morgon där.

Till nackdelarna hör att hon saknar att träffa sina kolleger.

- Vi brukar hålla kaffepauser över nätet, men det är ju inte riktigt samma sak som att träffa dem.

I övrigt rullar livet på som vanligt. När Sandells inte är uppkopplade sköter de vardagssysslor som matlagning, städning, tvätt och är ute med hundarna.

Lättare att vara i Hangö

Både Lenita Sandell och Jacob Roos uppskattar småstadstillvaron.

- Det är bättre att vara i Hangö än i Esbo. Här finns massor mer att göra när man har små barn, säger Jacob Roos och syftar på naturen.
Trots att familjen inte träffar andra kan de vara ute och ändå röra sig fritt då det inte är trängsel överallt.

Lenita Sandell å sin sida får frisk luft och motion genom att rasta familjens hundar.

- Det är så glest befolkat i Hangö och här i Kapellhamnen är det så lugnt att jag inte ser att det är någon risk för smitta.

Bra med tider och rutiner

För båda familjerna var alltså Hangö ett naturligt val under rådande omständigheter.

Hos familjen Roos jobbar föräldrarna på distans och det äldsta av de tre barnen har distansundervisning.

-Tack Ronja i Mattlidens skola, hälsar Jacob Roos till läraren som styr upp skoldagen hemifrån Esbo.

Han säger att distansundervisningen håller rutinerna i skick, "annars skulle det vara lördag varje dag", vilket inte är meningen eftersom coronan inte varar för evigt.

- Så här mycket har vi aldrig varit tillsammans tidigare, och man börjar ju nog gå varandra på nerverna. Men man måste anpassa sig, och det har vi också gjort. Det gäller att ta vara på den här tiden, för jag tror nog att barnen kommer att komma ihåg det här som något hemskt speciellt.

Diskussion om artikeln