Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Frivilliga sjöräddare kämpar för att kunna börja patrullera – men: "Läge att ta det lugnt i påsk"

Från 2020
Högt vattenstånd i den österbottniska skärgården. I bakgrunden syns ett rödmålat båthus.
Bildtext Nu börjar fler röra sig i skärgården samtidigt som myndigheternas resurser är ansträngda av undantagstillståndet som coronaepidemin fört med sig.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Sjöbevakningen vädjar till finländarna att inte i onödan röra sig till havs, eftersom coronaepidemin kräver så stor andel av resurserna. I Vasa kommer de frivilliga sjöräddarna att få igång sitt jourarbete tidigast nästa vecka.

Befälhavare Mikko Lehtimäki, som också fungerar som informatör för Vasa Sjöräddningsförening r.y., medger att coronaepidemin fört med sig en rad utmaningar inför den kommande säsongens verksamhet.

Dels har man nya frivilliga som borde få utbildning, men det har inte gått att utföra i normal takt och på normalt sätt så att man samlas i grupp.

– Vi kan helt enkelt inte ha skolning för stora grupper samtidigt, och vi kan inte ta onödiga risker med våra befälhavares hälsa, säger Lehtimäki.

Samtidigt kämpar man mot klockan.

I huvudstadsregionen och i Kotka kunde de frivilliga sjöräddarna inleda sitt jourarbete redan under föregående veckoslut. Också i Vasa skulle man gärna ha inlett säsongen redan, men på grund av att epidemin flyttat fram alla förberedelser har det inte varit möjligt. Målet är nu att lyckas börja med jouren i den österbottniska skärgården veckan efter påsk.

– Men det hänger på att vi får vissa nödvändiga delar till vår utrustning och våra båtar, delar som ska komma från Tyskland. Men det har varit problem med frakten på grund av coronan.

Många planerar påsk i skärgården

Samtidigt rustar många österbottningar och finländare överlag inför en påsk i skärgården.

Sjöbevakningen i Västra Finland skriver i ett pressmeddelande att man noterat att det på deras patrulleringsområde ställvis redan nu rör sig lika många människor som under en normal försommarhelg.

Sjöbevakningens fartyg Uisko.
Bildtext Uisko-klassbåt som ingår i sjöbevakningens fartygsregister.
Bild: Sigvard Jansson / Gränsbevakningsväsendet

Mikko Lehtimäki i Vasa poängterar att det inte är de frivilliga sjöräddarnas sak att förbjuda folk att röra sig till havs, men sunt förnuft har aldrig varit till någon nackdel påpekar han.

– Jag skulle i alla fall lyssna på vad landets regering säger i den här situationen, och även det budskap som sjöbevakningen har att komma med.

I sjöbevakningsmyndigheternas pressmeddelande vädjar man till finländarna att inte i onödan röra sig till havs.

Sjöbevakningen har i och med epidemin fått betydligt mer arbete utan att få ytterligare resurser.

Att kontrollera gränstrafiken kräver nu mer av myndighetens tid och resurser än tidigare samtidigt som man har alla andra arbetsuppgifter kvar - räddning, sjuktransport och uppdrag som rör den allmänna ordningen och säkerheten till havs.

Det vore ett väldigt svårt scenario om det uppstod en situation där resurserna inte räcker till exempelvis vid en olyckssituation, säger Mikko Lehtimäki.

– Allt som allt är det nog läge att ta det lugnt i påsk.

Helt åt skogen på Runsala
Bildtext Ta det lugnt i påsk, stanna hemma är myndigheternas budskap.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Lehtimäki framhåller samtidigt att de frivilliga sjöräddarna brinner för sitt arbete.

– Vi ser verkligen fram emot att få börja patrullera igen, trots att det här undantagstillståndet är minst sagt krävande.

Diskussion om artikeln