Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skarvar misstänks röra sig vid ön Högen i Pargas: "Det är inte en typisk skarvholme och ett olyckligt ställe när det är så nära centrum"

Från 2020
Uppdaterad 07.04.2020 13:05.
skärgård med vatten, vass och en ö i bakgrunden
Bildtext Ön Högen finns nära Pargas centrum och skulle skarvar bosätta sig där skulle lukter föras till centrum säger Kaj Mattsson.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Det har kommit uppgifter om att skarvar setts vid ön Högen, nära Pargas centrum, förra veckan. Uppgifterna har inte ännu kunnat bekräftas av Åbolands fiskarförbund.

Det är fiskare som varit i kontakt med Åbolands fiskarförbund och verksamhetsledare Kaj Mattsson säger att det är svårt att bekräfta uppgiften just nu.

- Det är nu den vackraste tiden på året då fåglar häckar och man måste vara försiktig.

Fiskarförbundet har försökt åka över holmen med drönare, men har inte kunnat se några skarvbon. Mycket mer kan de inte heller göra i det här skedet under häckningstiden, som pågår fram till juli.

man står vid vattnet och i bakgrunden syns en ö.
Bildtext Fiskarförbundet kan ta sig närmare med båt och försöka hitta bon från havssidan, men det gäller att vara försiktig, säger Kaj Mattsson.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

- Man måste ge häckningsfred åt fåglar, det gäller för allmänheten också. Ådorna (ejderhona, red.anm) blir lätt skrämda. Så det är inte lätt att undersöka något den här årstiden.

"Skarvar kan vara fräcka och ta gråhägrarnas bon"

Mattsson säger att man ändå såg något som kunde varit gråhägrar. Han har själv sett gråhägrar inte långt från ön och funderat var de skulle häcka.

En fiskare som varit i kontakt med förbundet säger sig också sett gråhägerbon.

Gråhäger
Bildtext Gråhägern är en skyddad art. Om skarven skulle bosätta sig på ön skulle gråhägern bli bortkörd.

Ifall skarvarna skulle börja häcka på ön skulle det vara dåligt för gråhägrarna, säger Mattsson.

- Skarvarna är lite fräcka för de kan nämligen ta över gråhägrarnas bon.

Men ännu vet man alltså inte om det faktiskt finns häckande skarvar på ön eller inte.

Ingen vanlig skarvö - och väldigt nära centrum

Ön Högen är ungefär 6 hektar stor, hög, och består av mycket skog. Sådana öar brukar inte locka skarvar, säger Mattsson.

- Tidigare holmar där vi haft skarv, till exempel Äggskär på norra Nagu, var riktig kal och hade endast lite skog och var mycket mindre, cirka en hektar. Sedan har vi Yxhop som är ännu mindre och där finns stenskär. Så det här verkar nog inte vara en typisk skarvholme.

skärgård med vatten, vass och en ö i bakgrunden
Bildtext Åbolands fiskarförbund tror nog på att folk sett skarvar runt ön, men har alltså inte kunnat bekräfta det själv ännu.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Ön finns rakt utanför cementfabriken Finnsementti och nära Pargas centrum.

Skulle skarvarna bosätta sig på ön skulle det märkas av i centrum, säger Mattsson.

- Vindarna ligger ofta mot centrum, väst, sydväst, så det skulle nog föra lukter in mot centrum om här skulle bli en stor skarvkoloni. Så det är nog ett litet olyckligt ställe.

- Men vi följer med läget, det är för tidigt att säga om det funnits häckande skarvar här eller om de försöker börja häcka. Vi vet inte ännu.

Diskussion om artikeln