Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundet straffar EIF med böter – vd:n Peter Haglund anser att allt handlar om olika tolkningar: "Regelverket går inte hand i hand med verkligheten"

Från 2020
Porträttbild på Peter Haglund.
Bildtext EIF:s vd Peter Haglund har lagt ner en hel del tid och kraft på Bollförbundets process. Nu vill han gå vidare.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF får böta 1 000 euro för att man betalat för lite i månadslön till en del av klubbens utländska spelare. EIF:s vd Peter Haglund säger att Bollförbundets beslut är löjligt och efterlyser ett tydligare regelverk.

Bollförbundets disciplinnämnd blev i februari ombett att granska EIF:s löneutbetalningar för år 2019.

Det fanns misstankar om att EIF inte hade betalat kontraktsenlig lön till en del av klubbens utländska spelare och att spelarnas månadslön varit klart lägre än den minimilön som är ett krav både för uppehållstillstånd i Finland och i förbundets tävlingsregler.

I måndags kom Bollförbundet med beskedet att EIF får betala 1 000 euro i böter. Disciplinnämnden var enig i sitt beslut.

Disciplinnämnden fördömer EIF:s förfarande. Man konstaterar att klubben försummat sina förpliktelser och nonchalerat Bollförbundets tävlingsregler.

EIF hävdar i sitt genmäle att man inte brutit mot Bollförbundets tävlingsregler. Klubben menar att man har kommit överens muntligt med spelarna. Man har bland annat lagt undan en del av varje månadslön för att garantera att spelaren har råd att flyga hem efter säsongen.

Svaret tillfredsställde inte disciplinnämnden som konstaterar att regelverket finns till för att garantera att klubbarna följer de minimikrav som finns i de regelmässiga spelarkontrakten.

"Finns inga klara regler"

När Yle Sporten pratar med EIF:s vd Peter Haglund ger han sin bild av vad som ligger bakom beslutet.

– Vi har betalat den minimilön som spelarna ska få under tidsperioden. Förbundet tolkar saken på ett sätt och vi tolkar den på ett annat sätt, men vi har ingen makt.

– I förbundets värld är det så att man ska informera Bollförbundet om alla överenskommelser som finns i avtalen. Vi tycker att muntliga och skriftliga avtal är lika mycket värda ... Men vi får glömma, gå vidare och så följer vi deras instruktioner.

Enligt Haglund har EIF sparat en reserv till den sista lönen så att man med säkerhet ska kunna ta de utländska spelarna ut ur Finland när kontraktet har löpt ut. Det här är ett system som klubben har använt i ganska många år.

– Det är trist att få informationen bakvägen. Först böter och sen information. Det finns inga klara regler. Som klubb har vi ett ansvar att få ut spelarna ur landet när deras visum går ut.

Vad tycker du om regelverket?

– Det går inte hand i hand med verkligheten.

Ska inte överklaga

Enligt Haglund omfattades två till fyra utländska spelare av löneutbetalningarna.

– Vi betalar de här böterna och fortsätter framåt. Det hjälper inte att överklaga.

I Bollförbundets beslut nämns också att EIF har använt spelare i cupen långt tidigare än den tidpunkt då de har haft ett kontrakt. Enligt Haglund är det fråga om en cupmatch mot FC Inter när EIF använde två juniorer som inte hade kontrakt.

EIF:s vd kallar Bollförbundets beslut löjligt och tycker också att tidpunkten för att gå ut med bötesbeloppet är dålig.

– Det känns lite onödigt – som att de slår en som redan ligger. Just nu upplever EIF och alla andra klubbar jobbiga tider.

På grund av coronaviruset står den inhemska fotbollen stilla. Haglund är övertygad om att division 1-säsongen startar i något skede i sommar.

– Det är väldigt viktigt för alla klubbar. Just nu fokuserar vi på att överleva.

Diskussion om artikeln