“Man kapar våra vingar” - Förtroendeman vid Raseborgs sjukhus tror inte de som jobbar med specialistvård vill arbeta med rehabilitering
Nu kan personalen planera sin framtid, säger fackavdelningen Tehys förtroendeman Tove Holmström vid Raseborgs sjukhus i Ekenäs. Stämningen är dämpad efter budet att samjouren läggs ner.
Strax efter klockan tio i måndags (6.4) fick personalen på Raseborgs sjukhus i Ekenäs veta att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts styrelse, HUS, beslutat att samjouren dras in.
Fackavdelningen Tehys förtroendeman Tove Holmström säger att det känns bra att alla fick informationen omedelbart.
Holmström är också ordförande för Tehys fackavdelning vid Västra Nylands sjukvårdsområde.
Samtidigt var det ett beslut som hon inte hade väntat sig.
- Jag trodde inte att styrelsen skulle våga fatta det här beslutet nu i coronatider, utan att ärendet skulle bordläggas. Jag förstår inte hur man vågar göra så stora nedskärningar på ett sjukhus just nu, men samtidigt anade jag att det skulle bli så här eftersom hotet har funnits så länge.
Ovissheten har varit tung
Tove Holmström tycker ändå att det var bra att styrelsen fattade ett beslut i stället för att ärendet om samjouren bordlades.
Diskussionerna innan mötet har tärt hårt på personalen.
- Det är ovissheten som är tung, därför är det bra med ett beslut så att vi kan fundera och strukturera om personalen. På det sättet kan de planera sin framtid.
Det har varit väldigt svårt för personalen att veta hur framtiden ser ut och det har varit svårt för sjukhuset att rekrytera nya vårdare då ingen vetat vad HUS styrelse kommer att fatta för beslut, säger Holmström.
Hur har personalen reagerat?
- De är väldigt dämpade. Jag kan inte i det här skedet säga hur det går med arbetsplatserna, men det blir alldeles säkert omstruktureringar.
- Det finns alltid jobb för bra vårdare, men var finns de jobben? Många funderar på var de ska jobba.
Vad kan du som förtroendeman göra för personalen?
- Jag finns till hands och svarar på de frågor jag kan svara på.
"Jag hade tänkt jobba halvdag"
Nenne Holmberg är primärskötare på kirurgiska avdelningen. Hon gissade att samjouren skulle försvinna trots all kamp för att bevara den.
Nenne Holmberg konstaterar att hon är i en bra situation då hon går i pension nästa år, men hennes tankar går till de vårdare som är unga eller som har fyra till fem år kvar i arbetslivet.
- Jag är pigg och hade tänkt jobba halvdag, men visst påverkar det mig på det sättet att mina barn, barnbarn och gamla föräldrar kan behöva sjukvård.
Förtoendeman: Ledningen har varit tydlig
Tove Holmström säger att sjukhusets ledning har varit tydlig och snabb med att informera om sjukhusets situation.
- Det är det enda rätta i det här läget. Personalen behöver information och vi behöver den snabbt, på det sättet har det inte uppstått några spekulationer.
- Fakta och information behövs och med hjälp av det så kan vi förtroendemän stödja personalen.
"Det haltar ordentligt efter det här"
Då samjouren läggs ner inrättas i stället en allmänmedicinsk jour dygnet runt på Raseborgs sjukhus. Då finns det bara en allmänläkare på plats och ingen anestesiläkare.
Hur ser du på sjukhusets framtid i det här perspektivet?
- Man kapar sjukhusets vingar, det haltar ordentligt efter det här.
Det görs cirka tusen ingrepp som kräver anestesiläkare på Raseborgs sjukhus varje år.
De tjänstemän som kom med förslaget att lägga ner samjouren menade att sjukhuset inte påverkas speciellt mycket av att tusen ingrepp flyttar till andra sjukhus.
Tove Holmström säger att det är fel att tro att sjukhuset inte skulle påverkas av att samjouren försvinner.
- Det är inte enbart den operativa verksamheten som försvinner, utan även övervakningsavdelningen. Vi kan inte ha specialiserad sjukvård utan samjour. Det här ändrar helt klart vår arbetsbild.
Kan ni göra något positivt av det som återstår?
- Det kan man säkert, då man om några år ser tillbaka på den här tiden. Men för tillfället känns det inte så inspirerande.
Yrkesidentiteten försvinner
Tove Holmström säger att de som jobbar inom specialiserad sjukvård har valt just den delen av vården av någon orsak.
- Om man kapar våra vingar så att det blir en så kallad bäddavdelning inom primärvården så är det inte samma sak som vi jobbar med i dag. I något skede tär det på vår yrkesmässiga identitet och då måste vi fundera på vad vi gör.
I beredningen till HUS styrelsemöte sades det att Raseborgs sjukhus kan använda sina resurser till att förstärka den rehabiliterande verksamheten om samjouren läggs ner.
- Jag vet inte om vårdpersonalen vill jobba med någon rehabiliterande verksamhet. Jag jobbar på operationsavdelningen och jag vet att bäddavdelningsvård inte är något för mig.
Många tankar och frågor
Vi jobbar och är där för patienterna, säger Nenne Holmberg om vardagen på sjukhuset efter beslutet från HUS.
- Vi gillar vårt arbete och har en bra anda på alla avdelningar. Men det finns många tankar och frågor, så visst är det ledsamt.
Social- och hälsovårdsministeriet ska bevilja ett undantagslov innan en allmänmedicinsk jour dygnet runt kan bli aktuell i Raseborgs sjukhus.