Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Corona orsakar längre väntetider vid Östra Nylands tingsrätt - barnmål och mål där den åtalade sitter häktad prioriteras

Från 2020
Ett hus en solig oktoberdag
Bildtext Det är lugnare än vanligt vid tingsrätten i Borgå.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Inte ens lagens långa arm kommer undan coronaviruset. I mitten av mars meddelade Östra Nylands tingsrätt att man på grund av coronaviruset måste begränsa verksamheten, och att man bara behandlar brådskande ärenden.

Behandlingen av icke-brådskande ärenden skjuts upp och redan överenskomna sammanträden kan ställas in. Ändringarna i verksamheten kommer generellt att förlänga behandlingstiderna.

- Vi har gått in för linjen att vi skjuter upp ärenden som annars skulle ha skötts i april-maj, och så värderar vi situationen på nytt i juni, säger lagman Anders Cederberg.

Vad man i juni går in för beror förstås på hur coronasituationen ser ut, hur viruset framskrider och vilka begränsningar som då finns.

- Nu har vi redan börjat flytta till exempel så kallade normala brottsmål till början av hösten. Åtminstone den här förskjutningen sker i de målen som inte klassas som brådskande, säger Cederberg.

Porträtt av man
Bildtext Enligt lagman Anders Cederberg kommer inte svenskspråkiga ärenden mer i kläm än finskspråkiga i den här speciella situationen.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Som brådskande mål klassas sådana där den misstänkte sitter häktad, det vill säga har berövats sin frihet i väntan på rättegång.

- Huvudregeln är att efter åklagaren har inkommit med sitt åtal så ska huvudförhandling arrangeras inom två veckor, säger Cederberg.

Den tidsramen kommer att hålla också i vår, enligt Cederberg. Undantag finns, men då har de häktade godkänt ändringarna.

- I vissa större mål, som United Brotherhood-fallet har man i samråd med parterna flyttat fram det till början av juni, säger Cederberg.

Enligt Yle Uutiset var den misstänkte gängledaren själv en av personerna som bad om att rättegången skulle skjutas upp på grund av hälsoskäl så att viruset inte skulle kunna sprida sig under rättegången.

Det är frågan om en stor härva med nästan 40 åtalade. Kring hundra personer skulle ha deltagit i rättegången varav vissa tillhör riskgrupper.

Barn prioriteras

- Andra brådskande fall är barnmål där det finns ett tvingande behov av att få ett beslut gällande umgängesrätt eller någon annan för barnets vårdnad relevant fråga, säger Cederberg.

Vi har för tillfället en tillräcklig svenskspråkig resurs på domarsidan. Någon speciell förskjutning gällande svenska mål kommer inte att ske

― Lagman Anders Cederberg

Barnmål är generellt sett brådskande fall.

- Likaså vissa insolvensärenden, såsom konkursansökningar som i huvudsak handläggs skriftligen.

Ett annat exempel är då någon ansöker om besöksförbud. Också där utgår man från att det oftast handlar om brådskande fall, men domaren avgör.

Brådskande mål sköts också nu under coronakrisen, men man försöker använda videokonferenser så mycket som möjligt.

- Det finns nog innovativa lösningar. Parterna kan till exempel sitta i skilda sammanträdesrum och domstolen i ett annat rum och ha videokontakt, säger Cederberg.

Svenska och finska på samma linje

Enligt Cederberg påverkas inte svenskspråkiga ärenden mer än finskspråkiga av situationen.

- Vi har för tillfället en tillräcklig svenskspråkig resurs på domarsidan. Någon speciell förskjutning gällande svenska mål kommer inte att ske. De kommer nog att handläggas enligt samma modell och mönster som motsvarande finska mål, säger Cederberg.

Även om många skulle insjukna så kan de brådskande fallen skötas. Cederberg är vice ordförande i en beredskapsgrupp som funderat mycket på hur tingsrätten ska agera under krisen.

- De brådskande fallen har vi kapacitet att sköta i läge som läge, säger Cederberg.

Han hoppas att verksamheten ska normaliseras på hösten.

- Då kommer vi at få jobba en hel del för att komma i kapp de här fördröjningarna, säger Cederberg.

Diskussion om artikeln