Prakticumstuderande dokumenterade coronavardagen – yrkesprovet gjordes på distans
Hur gör man yrkesprovet på distans? Kan man kompensera avbruten praktik, eller räkna annan arbetserfarenhet till godo? Kan man simulera ett yrkesprov i skolans miljö? Svaret är att det mesta är möjligt. Coronakrisen ska inte hindra yrkesstuderande från att bli utexaminerade i vår.
Benjamin Rosenlund och Mathilda Sjöblom är första årets mediastuderande vid Prakticum och de har precis blivit klara med sitt yrkesprov – på distans. Temat har varit hur coronaepidemin har påverkat deras vardag.
Yrkesprovet består precis som planerat av video, bilder och grafik, men de tekniska kraven har man tvingats pruta på lite, säger medialäraren Rasmus Kyllönen.
– De fick filma med mobilen om de ville och så har de fått licenser för editeringsprogram från skolan.
De elever som inte har tillgång till dator hemma, har fått låna en av skolan, eller så har den studeranden använt sin mobiltelefon hela vägen.
Angst eller lugn i coronavardagen?
Benjamin Rosenlund har jobbat mycket med effekter, för att återge den angst han känner under dessa undantagsförhållanden.
– Jag har använt teatersmink, konstiga kameravinklingar och ångestframkallande mörka toner, berättar Rosenlund.
Trots att Rosenlund tycker att det har fungerat rätt smidigt att göra sitt yrkesprov på distans, märker han att han saknat teamarbetet.
– När det kommer till video- och filmskapande är det mycket lättare i en stor grupp, än att sitta ensam hemma och göra varje del, ljud, video och skådespela.
– Jag har lärt mig att uppskatta gruppen.
Videodelen av yrkesprovet har publicerats på Youtube. Här kan du se Benjamin Rosenlunds video.
Att inte ha tillgång till lärarens hjälp på samma sätt som i skolan har ibland känts jobbigt. Men lärarna har delat med sig av bra källor på nätet, som de har haft nytta av i arbetet.
Mathilda Sjöblom har tyckt mycket bra om att jobba på distans med sitt yrkesprov. Faktum är att hon tror att det skulle ha blivit stressigare att arbeta i en skolmiljö. Sjöblom beskriver sin coronavardag som ganska lugn och det märks också i hennes yrkesprov.
– Jag filmade ganska mycket, vår, natur och ljus. Inte mycket färger, utan så lugna bilder som möjligt.
Enligt medialärare Rasmus Kyllönen finns det planer på att publicera alla yrkesprov ifall studerandena ger sitt tillstånd.
– Det skulle vara roligt att kunna visa för andra hur de här mediastuderandena upplever och skildrar den här tiden och det som händer just nu.
Här kan du se Mathilda Sjöbloms video.
Men kommer alla att få sin examen i vår?
Mathilda Sjöblom och Benjamin Rosenlund har ännu ett par år på sig att slutföra sina studier. Det enda orosmomentet är hur det går med arbetspraktiken, eller lärande i arbete (LIA), nu i vår.
Rasmus Kyllönen säger att det finns olika planer, en möjlighet är att skjuta fram praktiken till hösten och göra undan andra kurser nu.
För dem som ska utexamineras i vår, kommer rektorn Laila Andersson med lugnande besked.
– Alla som skulle bli utexaminerade i vår, kommer också att bli det.
Enligt Andersson har skolan fått bra direktiv av både Undervisningsministeriet och Utbildningsstyrelsen om hur man ska göra ifall yrkesprov eller arbetspraktik inte går att genomföra som planerat denna vår.
– En möjlighet är att man öppnar upp skolan så att den studerande kan göra sitt yrkesprov i en arbetsplatsliknande miljö. Man kan också simulera, eller göra yrkesprovet på distans. Alla möjligheter finns.
Alla som skulle bli utexaminerade i vår, kommer också att bli det.
Rektor Laila Andersson
En avbruten eller förkortad praktik ska inte heller vara något hinder. Enligt medialärare Rasmus Kyllönen är skolan flexibel.
– Man kan till exempel göra en kortare praktikperiod, färre dagar i veckan och på distans.
Enligt Kyllönen är det viktigt att studenterna har något meningsfullt att göra under de sista veckorna och att de i lugn och ro kan fokusera på framtiden och fortsatta studier.
– Examensmössorna är redan beställda.
Fest utlovas i höst, men dimissionen sker i vår
När undervisningsminister Li Andersson (VF) fick frågan för några dagar sedan om hur det går med vårens dimissionsfester, var svaret entydigt.
– Vi försöker hitta ett datum i höst för en gemensam fest.
Prakticums rektor Laila Andersson håller fast vid att också årets examinander ska firas.
– Om vi är stängda ända till slutet av vårterminen kommer vi nog från skolans sida se till att vi har någon form av dimission redan på våren.
– Jag tycker att det är viktigt att studerande också den här våren ska få känna att nu har de gjort sitt här hos oss och nu är de färdiga att gå vidare.