Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Björnen i Pedersöre har vaknat – cirka 10 andra björnar i Österbotten sover troligen ännu

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 19:53.
En brunbjörn står vid en skogstjärn och i tjärnen syns en spegelbild av björnen.
Bildtext Arkivbild. Då björnar vaknar tidigt söker de ofta mat nära bosättning.
Bild: Mostphotos

En björn har de senaste veckorna rört sig i både Pedersöre och Kronoby. Det handlar om en björn som sov sin vinterdvala i Purmo i Pedersöre och den vaknade ovanligt tidigt, redan kring 20:e mars.

I svenska Österbotten finns 8-15 björnar enligt viltcentralen Lukes siffror. Enligt kontaktpersonen för stora rovdjur i Pedersörenejden, biologen Mattias Kanckos, finns åtminstone ytterligare ett björnide i Pedersöre-Kronobytrakten.

Kanckos har följt björnen i Purmo en längre tid.

Mattias Kanckos
Bildtext Mattias Kanckos säger att björnarna i Österbotten ofta har sitt ide nära diken och därför kan översvämningar väcka dem.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Vi visste ungefär var den kommer att gå i ide eftersom vi hade spår sent i fjol, i slutet av oktober. Då har björnen valt sitt ide och rör sig på ett begränsat område så vi kunde räkna ut att den kommer att ligga nånstans i det området, säger Kanckos.

Kan ha vaknat av översvämning

Enligt Kanckos vaknade björnen kring 20:e mars. Det är tidigt, men inte exceptionellt tidigt. Regionen har tidigare år haft björnar som vaknat redan i slutet av februari.

- Men det här är lite för tidigt, den har svårt att hitta mat nu.

Kanckos kan bara spekulera i varför just den här björnen vaknade så tidigt. Men det kan ha att göra med platsen den valt för sitt ide.

- Björnarna vid kusten gör ofta sitt ide i någon dikesren, och då är det känsligt för vattenståndet i diket. Vi har haft björnar som kommit upp då vattnet har tvingat dem att flytta på sig.

Tog en sväng till Kronoby

Varken Kanckos eller Stefan Pellas som är jaktchef på Kust-Österbottens viltcentral har fått in observationer om några andra björnar ännu i år.

- Det mesta tyder på att den här samma björnen gjorde en sväng till Kronoby och var där en kort tid också, säger Kanckos.

Enligt Kanckos är det omöjligt att säga hur många iden som finns i regionen.

- Folk har ofta den missuppfattningen att idet är konstant, men det är faktiskt en försvinnande liten del av björniden som återanvänds, oftast gör de nya varje år.

Kanckos utgår ändå från att det finns åtminstone en björn till i Pedersöre-Kronobytrakten som borde vakna inom några veckor.

Många observationer eftersom den letar mat

Den här björnen har rört sig nära bosättning, förstört bikupor i jakt på mat och fastnat på bild i en viltkamera. Många ortsbor har sett spår i snön. Enligt Kanckos är det inte överraskande att björnen rör sig nära bosättning.

Björn som fångats på viltkamera i Purmo, Pedersöre.
Bildtext Björnen fotograferades av Karl-Johan Laséns viltkamera.
Bild: Karl-Johan Lasén/viltkamera.

- Ofta när de vaknar i mitten av mars blir det lite bekymmer. Det finns inget att äta i naturen. De kan förstås ta myrstackar och får lite mat på det viset.

Och det kommer att dröja till början av maj innan björnen kan hitta några större mängder växtlighet att sätta i sig.

- Det gör att de som kommer upp tidigt letar mat som människan har lämnat efter sig. De hittar ställen där jägare kanske har grävt ner slaktrester, och i det här fallet också bikupor som förstås är begärliga. Så det gör att björnen har observerats väldigt mycket.

På grund av snön som föll i början av april kan man dessutom enkelt följa björnens rörelser.

Kanckos poängterar ändå att ortsbor nu inte ska åka ut med förhoppning att få se björnen. Björnsafari är inget Kanckos rekommenderar.

Dels för björnens skull, men också för att vi går in i menförestider och då är det upplagt för problem om man kör längs skogsvägar.

- Ju mer folk som rör sig i området desto mer vänjer björnen sig med mänskolukt och -ljud. Det kan på sikt leda till att björnen blir lite för tam. Jag vill inte påstå att den blir farlig men den blir orädd för människan.

100 björnar i finska Österbotten

I finska Österbotten finns enligt naturresurscentralen Luke betydligt fler björnar, mellan 90 och 110.

- Det är faktiskt en stor skillnad mellan finska Österbotten och Kust-Österbotten. Skillnaden beror också på att det finns fler honor med ungar i finska Österbotten och det har vi inte i samma utsträckning, säger Kanckos.

De senaste siffrorna om ungar är från 2018 då Kust-Österbotten hade noll observationer av björnungar medan det i finska Södra och Mellersta Österbotten fanns 12 ungar.

- I Nedervetil, Terjärv och östra delen av Pedersöre har vi haft björn ganska länge och vi har haft föryngring som tidvis varit på vår sida och tidvis i finska delarna.

Pellas påpekar att björnen ofta följer bytesdjur som till exempel vildrenar. Björnarna rör sig också långa sträckor och de känner såklart inte till några distriktsgränser utan rör sig fritt över dem.

- Vi har tidigare sett att vi kan ha betydligt fler björnar i till exempel maj. Men de har valt att vandra in i finska Österbotten och gå i ide där. Det är mer vinter och snö där och de känner sig kanske mer trygga på det området, säger Kanckos.

Björnen har reservide

Enligt Pellas kan björnar gå i ide igen om de vaknar riktigt tidigt.

- De kan vakna om det droppar in regn eller smältsnö. Och de brukar ha reserviden så om de till exempel blir väckta på grund av avverkning kan de springa till reservidet, säger Pellas.

Om våren behöver björnarna protein och då kan de ta bytesdjur som till exempel älg.

- Sedan övergår de till växtföda då det börjar grönska. Nu kan de också äta myrägg, sedan blir det maskrosor och asplöven brukar kunna försvinna då de spricker, säger Pellas.

Diskussion om artikeln