93 procent av världens befolkning bor i länder där reserestriktioner råder – corona påverkar också visumfriheten
Flygtrafiken har ökat globalt i årtionden. Det här skedde ändå före coronapandemin, som nu stoppat flygtrafiken så gott som helt och hållet och fått länder världen över att införa begränsningar i resandet. Kring 7,2 miljarder människor beräknas bo i länder där resandet begränsats på grund av coronapandemin.
I Finland hålls gränserna stängda åtminstone fram till den 13 maj och bara nödvändiga arbetsresor till utlandet tillåts. Utrikesministeriet uppmanar dessutom finländare som befinner sig på resa ute i världen att återvända hem så snart som möjligt.
Vi finländare har ändå fått vänja oss vid att kunna resa utomlands till många länder utan visum. Enligt The Henley Passport Index, som rangordnar olika pass i världen, ligger Finland på fjärde plats globalt när det gäller hur många länder man kan resa till utan visum om man har ett finskt pass i fickan. På fjärde plats ligger också Luxemburg, Spanien och Italien. Japan toppar listan med Singapore, Sydkorea och Tyskland tätt efter.
Med ett finskt pass kan man alltså resa till 188 länder utan visum – eller så var fallet åtminstone före coronaviruspandemin.
Nu bor 93 procent av jordens befolkning i länder där det råder reseförbud på grund av coronaviruset, skriver amerikanska CNN.
Siffran kommer från forskningscentret Pew Research Center som räknat ut att 7,2 miljarder människor lever i länder där resebegränsningar råder.
Begränsningarna gäller personer som inte bor permanent i ett land eller har medborgarskap i ett land som infört begränsningarna.
Enligt forskningscentret lever tre miljarder människor, det vill säga 39 procent av världens befolkning, i länder som stängt sina gränser helt och hållet på grund av coronaviruset.
Här råder resebegränsningar:
Ett annat index som rangordnar länder och deras pass är Arton Capital's Passport Index som innefattar 193 länder som är medlemmar i FN och geografiska områden: Taiwan, Macao, Hongkong, Kosovo, Palestina och Vatikanen.
Enligt det indexet ligger Finland på tredje plats med Luxemburg och Spanien. Förenade Arabemiraten ligger i topp och Tyskland på andra plats.
"Påverkar inte på lång sikt"
CNN har intervjuat schweiziska "passkungen" Christian Kälin, som grundat The Henley Passport Index, för att diskutera hur coronakrisen påverkat resandet i världen.
Han beskriver själv indexet som ett "mycket enkelt mätinstrument". Indexet baserar sig på data från det internationella flygtrafikförbundet IATA och innefattar 199 länder och 227 destinationer. Indexet uppdateras då nya begränsningar träder i kraft, enligt CNN.
– Ser man på Spanien eller något annat land som stängts helt, så hade du som spansk medborgare före coronakrisen ett av de bästa passen i världen vad gäller möjligheten att resa. Om du dessutom har bangladeshiskt medborgarskap – då du i vanliga fall inte har många möjligheter att resa visumfritt – kan du nu fritt gå till flygplatsen, gå ombord på ett flygplan om ett sådant finns och lämna Spanien, säger Kälin till CNN.
Kälin säger att coronaviruset inte kommer att påverka passindexet på lång sikt i och med att han ser att läget kommer att återgå till något som är mer eller mindre ett normalläge.
Enligt honom blir det intressant att se ifall hälsovården kommer att bli en faktor när man beslutar om visum och visumfrihet mellan länder.
– Tidigare har landets ekonomiska och geografiska situation påverkat visumläget men nu har också hälsovården kommit upp.
"Resefriheten kan vara utom vår kontroll"
Kälin konstaterar att det nu är en bra tid att fundera på rörelsefriheten, som många före pandemin kanske har tagit för givet.
– De senaste veckorna har visat att resefriheten påverkas av faktorer som ibland kan vara utom vår kontroll, säger Kälin enligt CNN.
Mika Aaltola, direktör vid Utrikespolitiska institutet, sa i en intervju för Svenska Yle i slutet av mars att globaliseringen och därmed också den snabba flygtrafiken som vi är vana vid kan förändras på grund av coronaviruset.
– Tanken om att ett obegränsat, fritt resande är en rättighet i sig och har ett värde fungerar inte nu på samma sätt som tidigare, sa han.