Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utländska säsongsarbetare får komma till Finland för att hjälpa jordbrukare - fyller endast det akuta behovet på arbetskraft

Från 2020
En röd traktor harvar på en dammig åker i ett nästan grönskande vårlandskap.
Bildtext Finland har årligen ett behov av 15 000 - 20 000 säsongsarbetare som kan jobba för jordbruket.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Jordbrukarna har länge oroat sig för hur arbetet ska skötas då de viktiga säsongsarbetarna från utlandet inte kan ta sig till Finland i och med de stängda gränserna. Nu ska det ändå bli möjligt att ta hit säsongsarbetare slår Arbets- och näringsministeriet fast.

Finland har årligen ett behov på 15 000 - 20 000 säsongsarbetare som kan jobba på bland annat grönsaksodlingar och med bärplockning. En stor del av dessa personer kommer från utlandet, vilket är svårt i nuläget på grund av de stängda gränserna.

På måndagen kom ändå en myndighetsgrupp tillsatt av Arbets- och näringsministeriet med riktlinjer som ska garantera tillgången av utländsk arbetskraft. Arbetsgruppen har listat kritiska arbetsuppgifter som måste fyllas inom bland annat jord- och skogsbruket.

Dessutom ska 1 500 arbetstagare från Ukraina med specialkunskaper inom kort få resa till Finland.

Säsongsarbetarna försätts i karantän

Säsongsarbetaren som vill komma till Finland måste enligt vanlig praxis få tillstånd från Migrationsverket att jobba i landet. Inte ens det garanterar att man kommer in i landet utan bedömningen görs av gränsbevakarna på plats.

När arbetstagaren väl kommit över gränsen, måste hen sättas i 14 dagars karantän.

Det är på arbetsgivarens ansvar att se till så att arbetstagaren säkert tar sig från gränskontrollen till ett ställe lämpat för karantän.

Men sen är det fritt fram att jobba.

Yleiskuva
Bildtext Bärplockare behövs det gott om på sommaren då jordgubbsskörden blir klar.
Bild: Mikko Koski / Yle

Säsongsarbetare från Ukraina på väg till Finland

Utrikesminister Pekka Haavisto sade på tisdagsmorgonen att han fört samtal med Ukraina om att låta säsongsarbetare resa till Finland för jobb.

Enligt Haavisto kommer man inom kort kunna ta 1 500 säsongsarbetare hit. De har en specialkompetens som behövs i det finländska jordbruket för försörjningsberedskapen.

Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, är nöjd med ministeriets ageranden.

- Det här täcker det akuta behovet på arbetskraft. Men vi behöver fortfarande runt 15 000 personer i juli då skördandet kommer igång.

Bild på riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) i rikssalen.
Bildtext Mats Nylund på SLC är nöjd över åtgärderna som tagits för att täcka det akuta behovet av säsongsarbetare.
Bild: YLE/Jenna Emtö

Enligt Nylund är personerna som nu får komma till Finland nyckelpersoner som är enormt viktiga för att få igång jordbruket.

- Det handlar om färdiga yrkesmän och kvinnor som många har varit här flera år tidigare. I april och maj sker det svåraste arbetet då plantorna ska i jorden och det är viktigt att de får en bra start. Arbetet som kommer senare är lättare att lära upp till oerfarna.

Nylund syftar på att TE-byråerna försöker styra bland annat unga arbetslösa och permitterade att söka säsongsarbete inom jordbruket. Det arbetet har redan burit frukt.

- Många studerande har redan anmält sig till flera av våra gårdar när deras redan utlovade sommarjobb inte blir av, och det är en bra sak.

Diskussion om artikeln