Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kolumn: Akuta hårproblem och oro för Raseborgs samlade vrede – ingen vill vara affischnamnet för nedläggningen av samjouren

Från 2020
citatbild.
Bildtext Sebastian Backman har stött på många och oväntade problem när han har försökt få motiveringar till varför sjukhuset stänger.

I måndags sa 11 av HUS styrelsemedlemmar ja till att lägga ner Raseborgs samjour. På tisdagen säger 15 personer nej till en tv-intervju. Ingen vill stå upp för beslutet som retat gallfeber på väljarna i Raseborg.

Irritationen på andra sidan luren är påtaglig.

– Folk har inte förstått vad det här handlar om. Personer från utlandet har tvingats jobba för att få samjouren att gå runt. Det här beslutet var oundvikligt, säger styrelsemedlemmen med pyrande frustration i rösten.

Tack så mycket för svaret! Kan du säga det här på kamera om ett par timmar?

– Nej, jag är på min sommarstuga. Ni kan komma hit? Men det går tyvärr inte, jag har så smutsigt hår och är egentligen ledig. Jag brukar ställa upp, men i dag går det inte, tyvärr!

Så här lät det under hela tisdag förmiddag och dag då Tv-nytt jagade intervjuobjekt till ett nytt inslag om Raseborgs samjour. Tanken var att nyansera bilden om HUS beslut.

Ursäkterna var varierande, men kontentan densamma: en tv-intervju var omöjlig att genomföra

I måndags kom en arg Björn Månsson (SFP) och Ingås uppgivna kommundirektör Robert Nyman till tals i Tv-nytt. Nu var det dags att höra en av de elva som röstade för att lägga ner jouren.

Men det är väldigt svårt att följa de journalistiska riktlinjerna och låta båda sidorna komma till tals då den ena ligger lågt.

Jag kontaktade 15 personer inom HUS styrelse och ledning. Ursäkterna var varierande, men kontentan densamma: en tv-intervju var omöjlig att genomföra.

Ilskan i Raseborg oroar

Efter att beslutet offentliggjorts sa Månsson att han misstänker att vissa partiet kommer att ha det svårt i kommunalvalet i Raseborg i framtiden. Han avsåg De gröna, Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern vars representanter röstade för att lägga ner samjouren.

Om man är rädd för väljarnas ilska kan en fungerande strategi vara att ligga lågt och vänta på att stormen ska bedarra. Uttalanden som arga raseborgare tolkar i affekt kan vara skadliga.

En man med glasögon och grått hår tittar in i kameran. Han står på en gräsmatta och bakom honom syns bilar och träd.
Bildtext Björn Månsson flaggade för att samjouren skulle få fortsätta i väntan på vård- och landskapsreformerna.
Bild: Yle/Sebastian Backman

En styrelsemedlem säger det till och med rakt ut – efter att hen först tackat nej till en tv-intervju med hänvisning till att frisyren är för vildvuxen.

– Jag har redan en gång råkat ut för en klappjakt efter ett uttalande i medierna. Det här hade varit ett ypperligt tillfälle att reta upp ett par tusen personer. Jag har lärt mig min läxa.

Men det är inte bara jag som har bekymmer i kommentarsjakten.

De svarade inte i telefonen och skickade sedan ett sms och skrev att de inte ville uttala sig

En kollega som försökte få kommentarer till webben i måndags bekräftar att situationen såg identisk ut då. Innan HUS styrelsemedlem Marika Niemi (Saml) uttalade sig fick hen nobben av många.

– De svarade inte i telefonen och skickade sedan ett sms och skrev att de inte ville uttala sig. En skrev att HUS ledning kan sköta kommunikationen. Det var helt omöjligt.

Men på tisdagen är det också svårt att få tag på HUS ledning, som har fullt upp med att tänka på den pågående pandemin. De som svarar har inte tid att ställa upp.

Förvirringen är stor

Just nu är det många som är arga och inte förstår varför HUS styrelse valde att gå mot kommunerna Raseborgs, Ingås och Hangös vilja och fattade ett beslut som dessutom var i strid med en oberoende arbetsgrupps bedömning och rekommendationer av HUS nämnd för den språkliga minoriteten.

För många är det också oklart vad nedläggningen av samjouren betyder för Raseborgs sjukhus framtid.

Det är högst befogade frågor som kräver motiverade svar.

I brist på kommentarer får man klicka sig in på mötesprotokollet för att hitta svaren.

Där kan man läsa att det inte fanns några lösningar i sikte på Raseborgs kroniska rekryteringsproblem, som bedöms vara akuta. Att jouren varit en orimligt hög kostnadspost som inte går att motivera, särskilt med tanke på befolkningsminskningen i Västnyland.

Andra läkare har frågat sig varför de tjänar mycket mindre än de som jobbar i Raseborg

― Styrelsemedlem som röstade för att stänga samjouren

Raseborgs sjukhus framtid ska tryggas med en ny, kostnadseffektiv modell. Jouren dygnet runt ska bevaras, med allmänläkare. Pengarna som sparas genom beslutet kan satsas på att stärka bland annat rehabiliteringsverksamheten.

– I praktiken måste förändringar i sjukhusets verksamhet ske inom en nära framtid, på grund av befolkningsutvecklingen, står det i protokollet.

Ingen förklarade heller att läkare från Helsingfors åkt skytteltrafik till Raseborg och att man förra sommaren tvingades betala tredubbel lön – 8 000 euro per helg – för att kunna anställa en anestesiolog över sommaren.

– Andra läkare har frågat sig varför de tjänar mycket mindre än de som jobbar i Raseborg, säger en styrelseledamot, som röstade för att stänga samjouren, men inte kan ställa upp på en kameraintervju.

Jag tänker inte ta ställning till om beslutet var rätt eller fel. Det får ni själva göra. Det enda jag anser är att stora beslut i svåra tider kräver klar kommunikation.

Men just nu är tv-tystnaden total.

Diskussion om artikeln