Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Tveksamt om regeringen kan hålla löftet om svenskspråkiga läkare" – besluten gällande gränsen till Sverige delar åsikter på Åland

Från 2020
En rullstol i en sjukhuskorridor.
Bildtext Lantrådet Veronica Thörnroos är orolig för att regeringens beslut kan innebära försämrad vård för ålänningarna.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

De strängare bestämmelserna gällande gränserna till Sverige gör att viktig hälsovårdspersonal inte kan ta sig till sina arbetsplatser på Åland. Löftet om att ersättande personal från Finland ska kunna svenska tas emot med tvivel.

De nya begränsningarna gällande gränstrafiken som regeringen informerade om på tisdagsmorgonen påverkar Åland.

Bland annat begränsas färjorna från Sverige och passagerarna måste försätta sig i två veckors karantän. Det här innebär att svensk sjukvårdspersonal som pendlar inte har möjlighet att jobba på Åland.

För Ålands del är det ett problem eftersom det finns över 20 personer inom den åländska hälsovården som kommer från Sverige.

– De pendlar hit och brukar jobba en eller två veckor. Att sedan vara i karantän i fjorton dygn är förstås inte vettigt, säger chefsläkare Olli-Pekka Lehtonen vid Ålands hälso- och sjukvård ÅHS.

Endast en anestesiläkare på hela ön

Veronica Thörnroos, lantråd i Ålands landskapsregering, säger att regeringens beslut tagits emot med blandade känslor.

– Till vissa delar har vi fått stor förståelse från Finlands regering för de speciella behov som finns här på Åland. Jag tänker till exempel på vår egen ambulanshelikopter och bemanningen av den, säger Thörnroos.

Piloterna på den sjukvårdshelikopter som står till Ålands förfogande omfattas till exempel inte av kravet på att hålla sig i karantän i 14 dygn och kan operera som vanligt. Piloterna, som till stor del är från Norge och Sverige får alltså fortsätta resa över gränsen som normalt.

Veronica Thörnroos.
Bildtext Lantråd Veronica Thörnroos säger att regeringens beslut tagits emot med blandade känslor.
Bild: Tiina Tahvanainen, Ålands landskapsregering

Social- och hälsovårdsministeriet har lovat att också på andra sätt trygga vården på Åland, till exempel genom att skicka läkare från fastlandet till Åland.

Olli-Pekka Lehtonen berättar att ÅHS har varit i kontakt med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och han litar på att få personal via dem.

– Vi måste ha svenskspråkiga läkare inom anestesi- och intensivvården. För tillfället finns det en anestesiläkare på hela ön och det är inte hållbart, förklarar Lehtonen.

Lantråd orolig för försämrad vård på Åland

Lantrådet Veronica Thörnroos kritiserar beslutet gällande att inte låta svensk hälsovårdspersonal resa över gränsen.

– Vi inte nöjda med beslutet att inte tillåta svenska läkare komma till Åland. Jag tror inte det blir ett livshotande problem, men det försvårar vardagen och kan försämra vården för ålänningarna.

Thörnroos är också tveksam till löftet om att svenskspråkiga läkare ska skickas från fastlandet till Åland.

– Regeringen har lovat att det ska finnas specialutbildade läkare som kommer till Åland som är helt svenskspråkiga. Jag är tveksam till om de kommer kunna hålla det löftet.