Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hyreslättnader och betalningsplan för vattenräkningar – så här vill Sjundeå hjälpa invånare genom coronakrisen

Från 2020
En person tvättar händerna.
Bildtext Det går säkert åt mera vatten nu när många är mera hemma. Dessutom tvättar vi (förhoppningsvis) händerna ofta och noggrant. I Sjundeå kan invånarna få förlängd betalningstid eller en betalningsplan för sina vattenräkningar.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Köp lokalt! Den uppmaningen kommer Sjundeå kommunstyrelse med. Kommunen tänker föregå med gott exempel och köpa det som är möjligt av lokala företag.

Lagar, förordningar och kommunala avtal sätter käppar i hjulet på vad allt en kommun kan köpa lokalt, men åtminstone mindre anskaffningar planerar Sjundeå nu att köpa från egna hemorten.

Sjundeå vill stöda invånarna...

Sjundeå vill också hjälpa kommuninvånarna med hyror, vattenräkningar och dagisavgifter.

Kommunstyrelsen rekommenderar att tekniska sektorn beaktar de hyresgäster, främst då företagare, som på grund av coronakrisen har mindre verksamhet och inkomster.

I samband med att kommunen skickar ut vattenräkningar ska tekniska sektorn också informera om att det går att förhandla om tidsfrist och betalningsplan för räkningen.

Bildningsnämnden ska i sin tur beakta coronaläget när nämnden beslutar om avgifter för småbarnspedagogik.

I mån av möjlighet försöker Sjundeå också tidigarelägga sina egna planerade anskaffningar och projekt.

... men ser sig också tvungen att slopa löneutbetalningar

Det var den goda biten, sett ur Sjundeåbornas perspektiv. Sedan till mindre positiva åtgärder på grund av pågående coronaepidemi.

Också Sjundeå sällar sig till skaran västnyländska kommuner som kommer att se över sin personal.

Karta som visar vilka kommuner som planerar permitteringar.
Bildtext Kartan visar vilka kommuner som planerar eller redan har inlett samarbetsförhandlingar.
Bild: Petter West / Yle

Det kan betyda att kommunen slutar betala lön för de anställda som i det här läget inte har några arbetsuppgifter och som inte kan omplaceras för att sköta arbetsuppgifter där det finns jobb.

Det här sker efter 14 dagar och det är avdelningscheferna som fattar beslut.

Att sluta betala lön får ändå ske först efter verkligt noggrant övervägande, beslöt Sjundeå kommunstyrelse på måndagen (6.4).

Kommunstyrelsen i Sjundeå beslöt också att ge kommundirektören rätt att besluta om principer för permittering och, om situationen så kräver, inleda samarbetsförfarande.

Diskussion om artikeln