Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stadens organ i Pargas har rätt att ordna sina möten på distans: ”Viktigt att de kan sammanträda och ta beslut för staden”

Från 2020
Pargas stadshus med kommunvapnet.
Bildtext Arkivbild. Pargas stadsfullmäktige godkände förslag som gör det möjligt för förtroendevalda organ att organisera sina möten på distans.
Bild: Yle/Nina Bergman

Stadsstyrelsen, nämnder, sektioner samt stadsfullmäktige har rätt att i fortsättningen ordna sina möten på distans.

Tidigare kunde distansmöten organiseras om medlemmarna i stadsstyrelsen eller nämnderna i fråga befann sig på områdeskontoren i Nagu, Korpo, Houtskär, Iniö områdeskontor, Utö skola eller stadshuset i Pargas. Så här ordnades till exempel det senaste stadsstyrelsemötet.

Men i och med den förvaltningsstadga som stadsfullmäktige godkände på sitt möte på tisdagen är det nu möjligt för medlemmarna att exempelvis delta på mötet hemifrån. Eftersom både nämndernas, sektionernas och stadsstyrelsens möten är slutna, behöver inte allmänhetens rätt att följa med mötet tas i beaktande.

Också allmänheten ska få ta del

Det samma gäller inte för stadsfullmäktige, som är ett offentligt möte. Pargas stadsfullmäktige måste därför säkerställa att också offentligheten har möjlighet att följa med mötet, exempelvis genom att mötet visas elektroniskt via video. Det måste också finnas en bestämd angiven plats där mötet kan följas med av allmänheten.

Tarja Rinne, som är stadsfullmäktiges ordförande, säger att den här biten nog kommer att lösas på något sätt, även om man inte ännu vet hur. Följande stadsfullmäktigemöte är schemalagt den 12 maj, och Rinne hoppas att sammanträdet kan hållas i normal ordning.

- Det finns många ärenden som behöver behandlas, så jag ser ogärna att mötet måste ställas in.

Själv tänker Rinne att mötena kunde ordnas så att alla medlemmar kan vara på samma plats.

Tarja Rinne i en svartvit blus.
Bildtext Arkivbild. Ordförande Tarja Rinne.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det viktigaste enligt Rinne är ändå att stadsstyrelsen, nämnderna och sektionerna nu kan fortsätta sitt arbete, och inte förhindras av coronakrisen.

- Det är viktigt att stadens organ trots dagens tråkiga läge kan fortsätta sammanträda och ta beslut som behövs för staden, säger Rinne.

Beslutet trädde i kraft omedelbart.

Diskussion om artikeln