Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han missar födseln på grund av coronarestriktioner: "Känner mig maktlös och besviken"

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 14:19.
En man och en kvinna och deras hund.
Bildtext Tomas Baliukonis och Alexandra Sippus-Baliukoniene väntar tvillingar tillsammans. Men det är oklart om Tomas får närvara vid förlossningen. Arkivbild.
Bild: Yle/Roger Källman

Tomas Baliukonis fru väntar tvillingar och kommer antagligen att föda med kejsarsnitt. Det betyder att Baliukonis på grund av coronarestriktioner inte får närvara varken under operationen eller på BB.

I måndags införde sjukhusen i hela Finland begränsningar för vem som får vara med på en förlossning och på BB.

Det här innebär att Korsnäsbon Tomas Baliukonis högst antagligen inte kommer att få vara närvarande när hans fru ska föda tvillingar inom några veckor.

Tvillingarna ska antagligen födas via kejsarsnitt och enligt nuvarande coronarestriktioner får inte partnern närvara i operationssalen.

- Vi har beräknad tid 24 maj, men vi fick nyligen veta att det redan blir i april och att det troligen blir snitt, så det betyder att jag inte får vara med, säger han.

- Jag känner mig maktlös och besviken. Jag kan inte vara där för min fru. Kan inte vara där och hjälpa till och vara som stöd. Och jag kan inte vara där och skapa bandet som en familj från första början.

Om allt går bra under operationen kan Baliukonis få vara med vid uppvaket. Men när barnen och frun flyttas till BB, får han inte se dem på ett par dagar.

- Nog förstår jag situationen och att de vill undvika smittan så mycket som bara är möjligt, men man är ändå besviken.

Har skapat Facebook-grupp för blivande pappor

Både Baliukonis och frun har var sitt barn från tidigare förhållanden. Så båda två har fått uppleva en födsel tidigare, men de här är parets första gemensamma barn.

- Hon har bra erfarenheter av BB, personalen och operationssalen. Hon förväntar sig att allting går bra, men hon är ändå ledsen att jag inte får vara med.

Paret har diskuterat mycket med varandra om situationen och de försöker stöda varandra.

Men för att få ventilera sina tankar ytterligare skapade Baliukonis en Facebook-grupp för blivande pappor i samma situation.

- Jag har märkt att min fru har flera olika grupper där de delar tankar och idéer med varandra. Men jag har inte lyckats hitta någon liknande grupp för pappor.

- Så jag tänkte att jag startar en sådan grupp så att vi kan prata med varandra och stöda varandra i det här coronakaoset.

I skrivande stund har gruppen 15 medlemmar och tanken är att blivande pappor där ska få dela med sig av tankar, känslor och idéer.

- Jag skulle vilja säga att det är helt okej att känna vad ni känner just nu. Det är absolut ingenting man ska dölja. Ni är inte ensamma. Ni kan söka er till Facebookgrupper eller prata med er partner, det är viktigt.

Diskussion om artikeln