Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tillverkningen av ansiktsskydd ska starta i Finland –  målet är att tillverka 200 000 skydd per dag

Från 2020
En person med ansiktsskydd, skyddsglasögon, handskar och skyddskläder står vid en dörr.
Bildtext Målet är att börja tillverkningen av ansiktsskydd, eller så kallade kirurgiska masker, i maj.
Bild: Lehtikuva

Finland är redo att köra i gång storskalig tillverkning av ansiktsskydd, uppger arbets- och näringsminister Mika Lintilä.

Mika Lintilä (C) sa i dag till reportrarna utanför Ständerhuset att tillverkningen av ansiktsskydd kommer att inledas och att förberedelserna redan är långt hunna.

Det är två till tre företag som kommer att börja tillverka skydden i maj. Målet är enligt Lintilä att tillverka 200 000 skydd per dygn.

– Utmaningen i att starta den inhemska produktionen har varit att vi i Finland inte har de maskiner och råvaror som behövs. Nu är vi i den situationen att åtminstone två finska företag förbereder att köra i gång produktionen, säger Lintilä i ett pressmeddelande.

Arbets- och näringsministeriet har utrett förutsättningarna för inhemsk tillverkning av skyddsutrustning i samarbete med näringslivet, forskningsinstitut och andra myndigheter.

Under utredningsarbetet har man hittat tiotals inhemska tillverkare som har både intresse och förutsättningar att börja tillverka endera ansiktsskydd eller skyddskläder.

Lintilä utanför Ständerhuset i slips och svart ytterrock.
Bildtext Enligt Mika Lintilä är målet att kunna tillverka 200 000 skydd varje dag.
Bild: Lehtikuva

Det första målet är att starta tillverkningen av ansiktsskydd och andningsskydd. För tillfället produceras den här utrustningen inte i Finland, men enligt ministeriet har flera företag anmält intresse för att starta produktionen.

Enligt STT kommer man att börja tillverkningen av ansiktsskydd, eller så kallade kirurgiska masker, i maj.

Andningsskydd är skydd som vårdpersonalen som jobbar med coronapatienter använder bland annat på intensivvårdsavdelningen. Kvalitetskraven på andningsskydd är striktare än för de så kallade kirurgiska maskerna.

“Att få material och utrustning tar tid”

Jyrki Alkio, ledande expert på Arbets- och näringsministeriet, säger till STT att produktionen inte kan börja förrän i maj eftersom det tar tid att skaffa det material och den utrustning som behövs. Det råder global brist på båda två just nu.

– Därför är vi i den situationen att oavsett hur mycket vi skulle vilja det så kan vi inte köra i gång om vi inte har material och utrustning, säger Alkio.

Tillverkarna måste kunna uppfylla de strikta kvalitetskraven eftersom skydden kommer att användas i vården.

–  Vem som helst kan inte börja tillverka skydden även om de skulle vilja det, säger han.

Alkio vill inte i det här skedet uppge vilka företag som sannolikt börjar tillverka skydden, eftersom inga avtal ännu har skrivits under.

Enligt ministeriets pressmeddelande är läget för skyddsklädernas del bättre än för ansiktsskydden eftersom det redan finns företag som tillverkar bland annat skyddsdräkter i Finland.

Källa: STT

Diskussion om artikeln