Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump angriper Världshälsoorganisationen WHO - hotade strypa amerikansk finansiering av organisationen

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 08:39.
Trump backade litet från sitt hot mot WHO under journalisternas utfrågning under tisdagens presskonferens.
Bildtext Trumps angrep WHO under sin presskonferens i natt. Tidigare har presidenten själv kritiserats för att ha reagerat långsamt på hotet från coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump går hårt åt Världshälsoorganisationen WHO.

Trump lät förstå att WHO “missade stort” och inte lyckades identifiera hotet från coronaviruset tillräckligt tidigt.

- De borde ha vetat och de kanske visste, sade Trump på sin presskonferens i natt finsk tid när han hänvisade till världshälsoorganisationen.

Trump hotade också att “kraftfullt” pausa amerikansk finansiering av WHO. Men lite senare under samma presskonferens verkade Trump backa en aning från utspelet.

- Jag påstår inte att vi kommer att göra det, men vi kommer att överväga det, sade Trump om de amerikanska betalningarna till WHO.

USA är WHO:s största enskilda finansiär med över 122 miljoner dollar per år, men i Trumpadministrationens senaste budgetförslag föreslås en halvering av bidraget (från 122,6 miljoner till 57,9 miljoner).

Trump har också tidigare angripit och förhållit sig skeptisk till internationella organisationer, såsom till exempel Nato, EU och FN.

I verkligheten varnade WHO i ett tidigt skede av coronakrisen för att viruset kan utgöra en internationell hälsorisk. Trump själv har kritiserats för att den federala responsen till coronakrisen i USA varit långsam och obeslutsam.

Dödssiffran fortsätter stiga kraftigt i USA - nästan 2000 nya offer på tisdag

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har covid-19 krävt ytterligare nästan 2 000 dödsoffer i USA under det senaste dygnet.

Därmed har nästan 12 700 människor i USA nu har avlidit i sviterna av coronaviruset.

Enligt myndigheternas prognoser torde den dagliga dödssiffran komma att stiga ytterligare under de kommande dagarna, då pandemin ser ut att kulminera i USA.

Värst är läget alltjämt i staden New York, där ytterligare 731 nya döda rapporterades på tisdag.

Över 4 000 personer har nu dött på grund av coronaviruset. Det är fler än antalet döda i samband med elfte september-attackerna år 2001.

Men antalet personer som tagits in på sjukhus har minska en aning i New York, vilket delstatens guvernör Andrew Cuomo beskrev som ett positivt tecken.

Patient transporteras till en vårdcentral under coronakrisen i New York.
Bildtext Patient tas in till en hälsocentral i Manhattan, New York, på tisdag.
Bild: /All Over Press

Fastän den dagliga dödssiffran framstår som alarmerande, påpekade Cuomo ändå att det finns en “dröjsmålseffekt”, det vill säga den dagliga siffran representerar till stora delar personer som tagits in på sjukhus redan förra veckan eller tidigare.

Det kan enligt Cuomo vara ett tecken på att coronakurvan kan vara på väg att plattas ut i New York.

I brist på vårdlokaler har New York grundat flera provisoriska sjukhus. Katedralen St John på Manhattan och US Open- tenniskomplexet i stadsdelen Queens ska inom kort fungera som vårdlokaler enligt amerikanska medier. Tidigare har ett fältsjukhus byggts i Central park.

Förutom New York och norra delen av granndelstaten New Jersey är åtminstone Detroit i Michigan och New Orleans i delstaten Louisiana så kallade corona-hotspots där viruset sprider sig snabbt just nu.

Vad gäller dödsfallen så är Italien och Spanien värst drabbade och USA ligger tillsvidare trea i statistiken.

Experter har förutspått att coronadödsfallen i USA kan komma att ligga mellan 100 000 och 240 000 fram till slutet av året.

Trump petar topptjänsteman som övervakat användningen av kongressens stödpaket på 2000 miljarder dollar

I ytterligare en vändning på tisdagen avskedade president Donald Trump generalinspektören Glenn Fine, som har huvudansvaret för att övervaka hur stödpaketet på över 2000 miljarder som den amerikanska kongressen godkänt ska användas.

Trump själv var fåordig när han på tisdagen fick frågan om beslutet och sade att han inte kände till Fine men att “han hört namnet”.

Generaldirektör Glenn Fine i USA.
Bildtext Glenn Fine är den senaste i raden av högt uppsatta tjänstemän som president Trump gått åt.

Trump har i flera repriser angripit tjänstemän och i vissa fall tjänstemän inom sin egen administration som han varit missnöjd med.

Förra veckan avskedade han generalinspektören Michael Atkinson, som innehade en väsentlig roll i riksrättsprocessen mot presidenten.

Demokraterna har upprepade gånger anklagat presidenten för att vilja tysta sanningssägare.

Demokraternas ledare Nancy Pelosi beskrev åsidosättandet av Fine som ytterligare “en del av ett beklämmande mönster där presidenten hämnas mot obundna övervakare.”

Artikeln kompletterad kl 7:25 med ytterligare information.

Diskussion om artikeln