Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals lättade människor lämnar Wuhan - slut på 76 dagar lång rigorös karantän

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 09:21.
Sjukvårdare från Jilin-provinsen i nordöstra Kina tar avsked från sina kolleger i Wuhan på flygplatsen i Wuhan. Nu får sjukvårdarna från Jilin åka hem igen.
Bildtext Sjukvårdare från Jilin-provinsen i nordöstra Kina tar avsked från sina kolleger i Wuhan på flygplatsen i Wuhan. Nu får sjukvårdarna från Jilin åka hem igen.

Efter två och en halv månad i hård karantän får människor i 11-miljonersstaden Wuhan för första gången lämna staden. Tiotusentals människor, som kunde uppvisa grön hälsokod, utnyttjade genast tillfället.

Enligt lokala medier hade uppskattningsvis 65 000 människor lämnat Hubei-provinsens huvudstad Wuhan redan några timmar efter att det blev möjligt att resa ut ur staden, förutsatt att man var frisk.

- Ni har ingen aning! Jag steg upp redan klockan fyra. Jag kände mig så nöjd. Mina barn är så förväntansfulla. Mamma kommer äntligen hem, sade 39-åriga Hao Mei till nyhetsbyrån AFP.

Hao var på väg hem till sina barn i närliggande Enshi för första gången på över två månader.

Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes i december, stängdes helt den 23 januari på natten och avstängningen kom som en överraskning för många. Tåg och flyg stoppades och vägspärrar sattes upp på utfarterna.

Under de allra senaste veckorna har coronarestriktioner i staden långsamt lyfts. Människor har börjat få återvända till arbetet, lokaltrafiken har kommit igång och nu öppnades staden alltså också mot omvärlden.

Människor köade till järnvägsstationen i Wuhan på onsdag morgon.
Bildtext Människor köade till järnvägsstationen i Wuhan på onsdag morgon.

Under den strikta karantänen tilläts invånare i Wuhan lämna sina hem bara för absolut nödvändiga ärenden, men det finns de som inte fått gå ut alls.

En rörd Tong Zhengkun berättade för nyhetsbyrån AP att han nu var ute för första gången på över 70 dagar. I hans bostadshus hade en del människor smittats av viruset och ingen fick lämna höghuset förrän nu.

- Att vara inne så länge drev mig till vansinne, sade Tong.

Men en hel del restriktioner är fortfarande i kraft i staden. Människor måste bära ansiktsmasker, undvika folksamlingar och får tillbringa en begränsad tid utomhus. En del bostadsområden är fortfarande avstängda.

Kontrollerna och säkerhetsåtgärderna på järnvägsstationen i Wuhan var fortsatt rigorösa på onsdagen.
Bildtext Kontrollerna och säkerhetsåtgärderna på järnvägsstationen i Wuhan var fortsatt rigorösa på onsdagen.

De som vill lämna Wuhan måste kunna uppvisa en grön kod i sin hälsoapplikation på mobiltelefonen. Applikationen Alipay har kritiserats av en del människorättsorganisationer. Applikationen är nu ett viktigt kontrollredskap för myndigheterna.

Appen är specifik för varje stad eller provins. En grön kod betyder att man kan röra sig relativt fritt, en gul kod betyder att man ska stanna hemma i isolering och en röd kod innebär att man är en bekräftad covid-19-patient och därmed i karantän.

Över 2 500 människor har avlidit i covid-19 i Wuhan under epidemin. Det är ungefär 77 procent av alla coronarelaterade dödsfall i Kina.

Människor på väg till morgonens första tåg ut ur Wuhan på onsdagen.
Bildtext Människor på väg till morgonens första tåg ut ur Wuhan på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: AFP, AP, Yle

Diskussion om artikeln