Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsspelare har svårt att hålla sig till bestämmelserna – HIFK:s, HJK:s och Gnistans spelare har setts träna tillsammans på Sahara

Från 2020
På Sahara bredvid Tölö fotbollsstadion har det spelats fotboll på sistone.
Bildtext På Sahara bredvid Tölö fotbollsstadion har det spelats fotboll på sistone.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Coronakrisen och de riktlinjer och bestämmelser den medför orsakar problem för alla i samhället, inte minst för fotbollsspelare som har svårt att hålla sig i schack. Bland annat HIFK:s, HJK:s och Gnistans spelare har setts träna tillsammans i Tölö i Helsingfors – detta trots regeringens gränsdragning vid högst tio personers sammankomster.

Ett par tiotals fotbollsspelare från Helsingforsföreningarna HIFK, HJK och Gnistan har i flera repriser setts träna tillsammans på fotbollsplanen i Tölö i Helsingfors, som i folkmun ofta kallas Sahara.

Detta trots regeringens gränsdragning vid högst tio personers sammankomster.

Enligt Yle Urheilu är det ändå inte fråga om officiella träningar eftersom lagens spelare uppmanats att träna på egen hand.

För tisdagens träningssejour hade, enligt Yle Urheilu, en spelare från HJK samt flera från HIFK och Gnistan samlats på fotbollsplanen i Tölö.

HIFK:s verkställade direktör Christoffer Perret säger att han redan tidigare har meddelat klubbens spelare att det är träning på egen hand som gäller.

– VI har blivit kontaktade av förbipasserande som undrat om vi känner till att våra spelare tränar där. Jag har skickat ut herdebrev till såväl våra proffsspelare som till våra juniorspelare att nu är det skäl att träna ensam. Det här är absolut inte i enlighet med vår linje. Nu ska man träna på egen hand, säger Perret åt Yle Urheilu.

Men den uppmaningen har inte gått hem.

Spelarna är på semester

Å andra sidan har klubbarna semester för tillfället och vad spelarna gör på sin fritid kan klubbossarna inte göra något åt.

– Vårt representationslag har semester och de har fått ett frivilligt och individuellt träningsprogram. Men så klart har klubben inte befogenheter att bestämma vad spelarna gör på sin fritid.

Samma sak säger HJK:s chefstränare Toni Koskela.

– Personligen känner jag inte till att någon av våra spelare är med i det här. Vi är nu på årssemester och då kan vi inte rent juridiskt instruera våra spelare.

– Så klart borde alla hålla sig i möjligast små grupper att vi blir kvitt den här situationen så snabbt som möjligt, säger Koskela.

Spelarna som tränade på Sahara ville inte kommentera saken till Yle Urheilu.

– Vi är över tio här så det skulle inte se så bra ut, sade en av spelarna.

Fotbollsligan skulle ursprungligen ha startat den 11 april, men den tidpunkten har skjutits fram på obestämd tid.

Läs ursprungsartikeln på yle.fi/urheilu.

Diskussion om artikeln