Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands ekonomi dyker djupt - men vi kan gå mot ljusare tider redan i sommar, tror Löntagarnas forskningsinstitut

Från 2020
Människor lastar varor i kundvagnar och plastpåsar i ändan av kassan i i en mataffär.
Bildtext Privatkonsumtionen tros minska betydligt i år, särskilt när det gäller efterfrågan på service.
Bild: Mohamed El Bouari / Yle

Det är möjligt att den finländska ekonomin snabbt kan återhämta sig från krisen. Den ekonomiska recessionen blir djup men temporär, förutspår Löntagarnas forskningsinstitut.

Enligt institutets prognos kommer Finlands bruttonationalprodukt att sjunka med 5 procent i år, men stiga med 4,5 procent nästa år.

För att prognosen ska bli verklighet krävs att restriktionerna som nu är i kraft luckras upp senast i juni. Det skulle innebära att den djupa svacka som slår till mot den finländska ekonomin blir kortvarig, och är över senast i höst.

Om krisen är övergående och företagen får tillräckligt stöd av regeringen, kan en stor konkursvåg undvikas. Då skulle också sysselsättningen stiga på sommaren och hösten, konstaterar forskningsinstitutet i sitt pressmeddelande.

Privatkonsumtionen minskar medan staten förbrukar mera

Tvärstoppet i den finländska ekonomin kan ta slut i vår, och då kunde nationalekonomin börja fungera normalt redan i höst, tror institutet. Enligt ett alternativt scenario är recessionen långvarigare, och kan fortsätta fram till slutet av år 2021.

Den ekonomiska utvecklingen för i år och nästa år beror på huruvida krisen sprider sig till finanssektorn.

Privatkonsumtionen tros minska betydligt i år, särskilt när det gäller efterfrågan på service. Däremot kommer konsumtionen inom den offentliga sektorn att öka, i synnerhet genom köp av hälsovårdstjänster.

Raset inom importen och exporten väntas vara tillfälligt, och särskilt exporten tros växa kraftigt redan nästa år.

Konkursvåg blir dyrare än statlig kompensation

Enligt Löntagarnas forskningsinstitut skulle en stor konkursvåg stå samhället mycket dyrare jämfört med de kostnader som uppstår om staten kommer in och kompenserar företagen för att tillfälligt lägga ner verksamheten.

Det behövs mer direkt stöd för de företag och hushåll som drabbas av krisen, menar forskningsinstitutet. Bland annat finns behov av inkomstöverföringar för de löntagare som blir arbetslösa och permitterade.

Också länder på andra håll i världen har känt av coronakrisens ekonomiska verkningar särskilt i vår. I Kina och Italien har pandemin drabbat ekonomin under årets första kvartal. Däremot kommer USA efter i sina preventiva åtgärder, vilket kan innebära att krisen för den amerikanska ekonomin kan bli värre än för den Europeiska unionen.

Diskussion om artikeln